Nagy felvásárláson van túl a Visa, 5,3 milliárd dollárért vette meg a Plaid nevű fintech céget.

A plad, azaz a skótkocka, mindig nyer! (Fotó: Drew Stephens CC-BY)

Az üzlet érdekessége, hogy a Plaid nem rendelkezik olyan szolgáltatással, amelyeket a végfelhasználók ismerhetnek. A cég API-kat, azaz alkalmazásprogramozási interfészeket készít, amik két szolgálatás összekötése esetében olyanok, mint a legókockák tetején és alján a csatolóelemek. Nem azok adják a legókocka kinézetét, színét, de ha nincs rajta, akkor a kockák összeépítését megette a fene.

A Plaid az OpenBanking, PSD2 vagy nevezzük bárhogy is törekvések és szabványok értelmében próbált olyan eszközöket fejleszteni, amelyek a különböző pénzügyi szolgáltatók összekötését teszik egyszerűbbé. Elsősorban csekk- és megtakarítási számlákkal működtek, de a cégen belül már megvolt a tudás arra, hogy más, régebbi banki rendszerekben kezelt adattal is tudjanak kezdeni.

A felvásárlás várhatóan 3-6 hónap alatt zárulhat le. A Plaid befektetői, akik 310 millió dollárt raktak a cégbe, dörzsölgethetik a kezüket. A Visa nem vakon vásárolta be magát a cégbe, az utolsó befeketetési körben részt is vett. Ugyanúgy, ahogy a rivális Mastercard is. És azt is tudta, hogy a céget 2,65 milliárd dollárra értékelik, erre ígért rá még párszáz millió dollárt végül.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?