Az FTX-ügy hatásai még nem múltak el, az emberek elveszítették a hitüket a kriptós befektetésekben.

(Fotó: Marco Verch // CC-BY)

A legtekintélyesebbnek vagy legalábbis legnagyobbnak tartott kriptotőzsdéről is áramlik ki a pénz. A Binance által kezelt betétek hatvan nap alatt 12 milliárd dollárral apadtak lejjebb a Forbes elemzése szerint.

A Binance korábban az FTX nagy versenytársa volt. Illetve volt némi része is abban, hogy az FTX, amelyet a bedőlése előtt megvásárolhatott volna, végül csődbe ment. Ez az üzleti döntés, amely az ügy utóéletének ismeretében kifogástalanul jónak mondható, sem segít a cégnek. A kriptóban megrendült bizalmú befektetők a Binance-nél kezelt betéteiket is elkezdték kivenni.

December 13-án a Nansen elemzése szerint az FTX-re adott azonnali reakcióként 3 milliárd dollárt vettek ki a fintechtől. Ez a kezelt betétek négy százalékának felelt meg. Mostanra a betétállomány 15 százalékát veszítette el a cég.

A Forbes szerint a legjobban a Binance saját tokenjei, a BNB és a BUSD teljesítményén látszik a bizalmatlanság. A BNB 29 százalékot veszített az árfolyamából az elmúlt két hónapban. (Egy éves időtávon ez 37 százalék.) Ezzel pedig jelentősen kevesebbet ér a tőzsdénél lévő saját tokenállomány, mint azt korábban besülték. A BUSD stablecoin még rosszabbul teljesít, az 40 százalékkal ér kevesebbet.

A Binance az áresés megállítására kiadott egy transzparencia jelentést két hónapja. Ettől azt remélte, hogy visszahozhatja a bizalmat a saját tokenjeiben és a tőzsdében. Mostanra kimondhatjuk, hogy a számításuk nem vált be. A helyzetet rontja, hogy nem egyértelmű, hogy a cég mennyi bitcoinnal rendelkezik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?