Jack Ma, az Ant Group egykori mindenható vezetője hivatalosan is bukott ember lett. A cég átszervezése után mindössze hat százaléknyi tulajdona maradt a pénzügyi és kereskedelmi óriáscégben.

(Fotó: WTO/Jay Louvion)

Eddig Mának tíz százaléknyi tulajdona volt, de különböző cégeken keresztül ennél jóval nagyobb szavazati aránnyal rendelkezett. A Finextra szerint a szavazatok 53,46 százaléka a vezető kezében volt, azaz lényegében arra vezette a céget, amerre jónak látta. A mostani struktúraváltás során különböző Ant vezetők között osztja szét a szavazatokat.

Az Ant átszervezése fintech óriásból holdingcéggé két éve tart. A folyamat nem független attól, hogy a kínai szabályozó hatóság szemét huzamosabb ideje szúrja az Ant. 2020-ban pár nappal a cég tőzsdei bevezetése előtt, amitől 34 milliárd dollárt reméltek, a szabályozó megakasztotta a folyamatot. A kínai állam nem csak az Antet fékezte be ekkor, hanem több fintech céget is, de a legnagyobb célpont Jack Ma cége volt.

A stop jelzés rögtön azután érkezett, hogy Jack Ma egy konferencián a hagyományos bankok „zacis mentalitásáról” beszélt. Ezután három hónapra eltűnt a médiából, és azóta sem nagyon nyilatkozik.

Az Ant Group közleménye szerint a részvényesi struktúra átláthatóbbá válik, a cég mindennapi működésére pedig nem lesz hatással a változás.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?