Egy elemző szerint az intézményi befektetők megjelenésével a kriptovaluta árfolyama meg fog ugrani januárban.

Egy elemző szerint az intézményi befektetők megjelenésével a kriptovaluta árfolyama meg fog ugrani januárban.

(Fotó: descryptive.com / CC-BY)

Nem minden pénzügyi elméletnek van sportértéke. Ugyanúgy, mint ahogy nincs például sportértéke összeereszteni a Liverpoolt a Puskás Akadémiával. A Finextrán blogot indító Sam Goffman olyannal próbálkozott meg, ami legalább kihívás: amellett érvel, hogy a bitcoin piac növekedésre hivatott 2019-ben.

Először nézzük meg hol állunk. Ha a heti grafikont nyitjuk meg valamelyik bitcoin tőzsdén – esetünkben a Coinbase-n – akkor negyven-ötven dollárral van az árfolyam a hét legmagasabbja felett. A havi grafikon már mínuszt mutat, az évesen pedig látszik az, hogy a tavaly decemberi szárnyalást egy hatalmas korrekció és stagnálás követte. Aki tavaly ilyenkor vett bitcoint, egységenként több mint 10 ezer dollárt veszített.

A PwC elemzése szerint, ami Goffman is idéz, a mélyrepülés elég volt ahhoz, hogy a spekulánsok eltűnjenek a bitcoin körülről. Jövőre pedig megérkezhetnek az intézményi befektetők, akik nem a vad árfolyammozgásban érdekeltek, hanem abban, hogy a kriptovaluta kiszámítható befektetési eszközre vágynak. Emellett a szabályozók egyre komolyabban veszik a kriptopiacot. Ez részben abban is megnyilvánult, hogy az amerikai SEC szénné büntetett pár különösen nagy hazugságra felhúzott ICO-t.

Az elemző szerint nem a hagyományos Wall Street-i cége fogják vezetni a változást. Viszont a kriptovaluta árfolyama így is emelkedésnek indul már januárban az új befektetők érdeklődésének köszönhetően. Az előrejelzés legjobb eleme, hogy kellően rövidtávú ahhoz, hogy harminc napon belül tudjuk, bejött-e.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?