Legendás cápalovastól tisztességtelenségben megőszült diktátorig minden előfordul az év bankjegye szavazás befutói között.

2021 véget ért, bár az utóvédharcok még folynak. Több fintech és pénzügyi lap bejelentette, hogy a maguk részéről letették a lantot januárig, és a pénzintézetek sem a két ünnep közötti rövid időszakot használják ki új bejelentésekre. Nagyon úgy tűnik, mintha az utolsó hét napjai csak az ellenség megtévesztése miatt lenne munkanapokként jelölve.
Néznivaló szerencsére akad még az interneten. Például izgulhatunk egy kört azon, hogy a Nemzetközi Bankjegyszövetség Év Bankjegye szavazásán melyik állam pénze fog nyerni. Lássuk a jelölteket!

Egyelőre tizenhárom nevező közül lehet választani, és ezek közül alig három olyan, ami rendszeresen megfordul a magyar turisták kezében. Az új Bank of England ötven fontos illetve a Royal Bank of Scotland ötven fontos számos utazónak, illetve Nagy Britanniában lakó magyarnak lehet ismerős. Emellett az új román húszlejes, amin Catherine Teodoroiu első világháborús román nemzeti hős (és cserkészvezető) arcmásával díszített bankjeggyel is lehet találkozni.

A következő, teljesen önkényesen összeállított nagy csoportba a távolabbi tájak pénzeit osztottuk be. Ebben a csoportban található Peru 100 solos bankjegye, amit egy őshonos madár mellett Pedro Paulet arcképe díszít, aki a folyékony hajtóanyagú rakéta egyik feltalálója. (Más kérdés, hogy a történelem ezt Robert H. Goddardnak tulajdonítja.) Sao Tome és Principe 200 dobrás bankjegyén Rei Amador, egy legendás rabszolgafelkelés vezetője látható. Mexikó az új húsz pezósával tűnik ki a mezőnyből, a legkülönlegesebb azonban a Cook-szigetek háromdolláros bankjegye, aminek az egyik oldalán egy csónak látható, a másikon viszont Ina és a cápa legendája van megrajzolva, azaz egy cápát lovagló, kókuszt tartó félmeztelen nőalak látható rajta.

Utolsó kategóriaként pedig a mindenféle ‘sztánok és diktatúrák pénzei. Az új szaúdi 200 rijáloson természetesen a királyi dinasztia aktuális feje látható. Az azerbajdzsáni 50 manatos bankjegyen egy azonosíthatatlan épület és az ország körvonalai, de legalább a színe izgalmas, az ománi félriálosnak pedig még izgalmas színek sem jutottak. Kevésbé fogta vissza magát Kazahsztán, a 20 ezer tengés bankjegyen nem csak képen, de hologramon is megjelenik a „Nemzet Vezetője” Nurszultan Abisuli Nazarbajev, akitől eddig sem állt távol a személyi kultusz építése. Kínában és Makaóban pedig a korcsolyázás az új elem a huszas bankjegyen.

Alan Turing megérdemelte a bankjegyet

Három olyan jellemzője is lehet egy bankjegynek, ami miatt érdemessé válik a díjra. Az első és legegyszerűbb a művészi kivitelezés, a második az ötletes dizájn, a harmadik pedig az újszerű biztonsági eljárás alkalmazása. A teljes kollekció a Nemzetközi Bankjegyszövetség oldalán tekinthető meg.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?