Még egy hónap van hátra, hogy a 2022-es év bankjegye díjra beérkezzenek a nevezések. De már most is látszik, hogy erős mezőny alakul ki.


A Fintechradar Attenborough rajongóként természetesen a Fülöp-szigetek 1000 pezós bankjegyét várja győztesek. A lilás-kékes tónusú pénzen a majomevő sas (Pithecophaga jefferyi) rendkívül jól fodrászolt feje látható, a hátoldalon csupán egy természetvédelmi terület és egy gyöngykagyló. A súlyosan veszélyeztetett sas a Fülöp-szigetek nemzeti madarából 180 és 500 közötti egyed létezik, leginkább az esőerdők pusztítása veszélyezteti.

Az észak-írországi Ulster Bank ötven fontos bankegyjén is található állat, egy nyuszt, de az legalább mindkét oldalon. A bankjegyet magát azonban a sünzanótnak, a dolgozó nőknek és férfiaknak szentelték. Mindenkinek jobb, ha nem próbáljuk megfejteni a szimbólumot.

Sierra Leone a nemek egyenlőségét jelölte meg a húsz leones bankjegy témájának. Az egyik oldalán Constance Cummings-John arcképe látható, aki az első olyan afrikai származású nő volt, aki előbb a helyi önkormányzat tagja lett, később pedig Freetown polgármestereként szolgált. A banjegy másik oldalát pedig egy, a nemek egyenlőségét hirdető grafika foglalja el.

Lehet még szavazni Barbados függetlenségének atyjával, Errol Barrowval díszített barbadosi vagy szfinxes egyiptomi bankjegyekre is, de ezek erősen az indultak még kategóriát jelentik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?