Különleges pénzgyűjtemény kerül kalapács alá az amerikai Heritage Auctionsnél. Kézzel faragott, módosított érmékből 23 darabot.

Különleges pénzgyűjtemény kerül kalapács alá az amerikai Heritage Auctionsnél. Kézzel faragott, módosított érmékből 23 darabot.

hobo nickel pénz
(Fotó: Tony Alter / Flickr CC-BY )
(fotó: Tony Alter / Flickr CC-BY)

A hobo nickelnek nevezett érmék készítője ismert, egy John Dorusa nevű szénbányász faragta őket. Valószínűleg 1980 és a bányász 1994 között bekövetkezett halála között faragta őket. A képek azonban sokkal régebbi történetre tekintenek vissza.

Egyes dizájnok olyan legendás, az 1910-es évektől alkotó művészek munkáinak másolatai, mint Bert Wiegand vagy az ő tanítványa, Bo Hughes.

A hobo nickel – és itt a nickel az ötcentes beceneve – 1913-ban született. Ekkor adták ki a pénzérmének azt a verzióját, amin egy indián főnök feje látható. A fej nagyobb, domborúbb, jellegzetesebb volt, mint bármelyik korábbi portré az ötcentesen: jó alapanyagnak bizonyult a faragók számára.

hobo nickel pénz
(Fotó: Richard Elzey / Flickr CC-BY)
(fotó: Richard Elzey / Flickr CC-BY)

A becslések szerint 100 ezer faragvány van forgalomban, ám ezek nagyobbik része modern darab. A fenti, John Dorusa által készített érmék is ebbe a csoportba tartoznak. Ilyeneket 5-10 dollárért lehet venni ma is az interneten. Egy szebb modern darabért vagy egy ritkább, háború előtti példányért viszont több száz, több ezer dollárt is elkérnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?