A digitális fizetésről nagyon sokat írtunk idén is, most egy kicsit ünnepeljük az analóg fizetést. Minden évben kiosztják az év legszebb, legelőremutatóbb vagy épp legművészibb érméinek díjait.

(Fotó: US Mint)

Nem is rendes szakma, amelyik időnként nem tudja tisztességesen megünnepelni magát. Az érmetervezők és a bankárok rendes szakmának számítanak. Nem csak a legszebb forgalomba került érme kapja meg minden évben a díját, de a legjelentősebb, a legművészibb, a leginnovatívabb érmének is van saját elismerése. Illetve a bankjegyeknek és a legdizájnosabb bankkártyáknak is van külön díjuk, ezekre még visszatérünk a héten.

Az év érméje díjat mindig a következő évben osztják ki, de így december végére már lehet tudni, hogy melyik az a száz érme, amelyik bejutott a tíz kategória rövid listájára. Ez természetesen csak a World Coin News által kiosztott Év Érméje díjra igaz, természetesen az Egyesült Államokban van egy másik, nemzetközinek mondott díj, amit idén az Egyesült Államok Pénzverdéje nyert meg a szüfrazsetteknek emléket állító érméjével.

A nem amerikai nemzetközi díj összes kategóriáját nem ismertetnék. Már csak azért sem, mert akármennyire szép is az ausztrál aboriginal zászlóval díszített kétdolláros, nem valószínű, hogy találkozunk vele a gyakorlatban. Ráadásul így nem kell érdemben foglalkoznunk azzal a kérdéssel, hogy mennyire visszatetsző, hogy az érme másik oldalán az Ausztráliát gyarmatosító brit birodalom aktuális vezetőjének arcmása látható.

Helyette foglalkozhatunk azzal, hogy a forgalomban is lévő -vagy legalább is ott elképzelhető – versenyében ott van az Alexander Dubčeknek emléket állító szlovák kéteurós, a Tenochtitlan város hétszáz éves évfordulójára kiadott húsz peso és az egészségügyi dolgozzók olasz kéteurósa is. Érthetetlen módon ugyanerre a listára került fel 2000 forint névértékű magyar agár emlékérme is. Pedig amikor ezt a listát összeállították, az a kétezer forint még nem csak négy és fél eurót ért.

A többi kategória a Numismatic News oldalán tekinthető meg. Érdemes végignézni a listát és meg is keresni pár nagyobb felbontású képet a listázott érmekről.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?