Eltűnik a készpénz, de nem úgy, ahogy a fintech guruk megjósolták. Nem csak a digitális fizetés veszi át a helyét, hanem egyszerűen elszivárog a forgalomból. Kinek a párnacihájában bújik meg a dollár?


Egyre több pénzt nyomtatnak a bankok, mégis felszívódnak valahol a bankjegyek – írja a Wall Street Journal. A jegybankok sem tudják pontosan, hogy mi történik, próbálják kideríteni, ki halmozza fel a pénzt. Pedig nem kis összegekről van szó: 2013-ban 1,2 billió (azaz ezermilliárd) dollárnyi pénz volt forgalomban, mára ez 1,7 billióra nőtt. Már százdollárosokból is több – 1,3 billiónyi – van forgalomban, mint a teljes 2013-as bankjegyállomány volt.

Ruth Judson, a Federal Reserve közgazdásza szerint azonban ennek a pénznek a hatvan százaléka nincs az Egyesült Államokban. 2016 végére 900 milliárdnyi dollár kötött ki külföldön valakiknek a megtakarításaként. Ausztráliában sem más a helyzet. A Philip Lowe jegybank elnök szerint az átlagos ausztrál 200 ausztrál dollárnyi készpénzt (ez nagyjából 410 ezer forint) tart otthon biztos, ami biztos.

A készpénzért, amely egy valóban anonim fizetési eszköz, a bűnözők és adócsalók mellett rajonganak azok is, akik nem hisznek a pénzügyi rendszer stabilitásában. Egy közelmúltbeli német esetet idéz a Wall Street Journal, amelyben egy több mint 500 ezer eurót (ez 164 millió forint meg az apró) a bojlerjében tároló férfi indított barátja ellen, aki feltöltötte a bojlert, majd lezuhanyzott. (A pert elvesztette, normális ember nem tart 164 milliót a bojlerben.) A Bundesank szerint 150 milliárd eurónyi készpénz van felhalmozva Németországban.

A kérdés megfejtésével az Európai Központi Bank (ECB) is megpróbálkozott. Az a tapasztalatuk, hogy mindenki azt mondja, hogy nem halmoz fel készpénzt, ellenben valahol csak ott parkol pár milliárd dollár és euró.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?