Mátyás aranyai, magyarországi tevék és az utolsó pesti pasa konyhájának finom üvegedényei is megtekinthetők a Vármúzeum online kiállításán.

Cseréppersely és érméi (Fotó: Tihanyi Bence / Vármúzeum)

Online is megnézhető a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban az Ásótól a vitrinig című kiállítás. A 3D-s térben való bolyongás ugyan igényel némi megszokást, de aztán jól nyomon lehet követni, hogy a földből előkerült leletekből milyen folyamatok végén lesz a tárlóban látható kincs.

Pénzügyi szemüvegen át nézve egy tárgycsoport különösen érdekes. Az Irgalmasrendi Kórház felújítása és bővítése előtti ásatás során találtak egy perselyt egy ház egykori padlóján. A cserépből készült perselybe a 15. század elején kezdték bedobálni a pénzeket és a Vármúzeum bejegyzése szerint a 16. század elejére telhetett meg.

Árpád kori hajkarika (Fotó: Keppel Ákos / Vármúzeum)

Az egy évszázadig használt malacperselyből 318 érmét szedtek ki csipesszel a restaurátorok. A legkorábbi érmék a 15. századi Itáliából származnak, a legkésőbbieket pedig II. Ulászló verette. A pénzek kétharmada Hunyadi Mátyás korából származik. Külön érdekeség, hogy az érméket sikerült úgy kiszedni a perselyből, hogy a tároló nem sérült közben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?