Előbb-utóbb minden családi ünnepből számítógépszerelés lesz. Próbálunk segíteni pár tippel, bár bízunk abban, hogy ezek már rutinszerűen mennek.

Karácsony több minden mellett annak is az ünnepe, hogy a bármilyen informatikai vonatkozású munkát – igen, az IT-cégnél dolgozó könyvelő sem menekül – emberek megjavítják a család összes rendetlenkedő számítógépét. Megpróbálunk segíteni.

Négy fontos lépés van, akár értünk a témához, akár csak ránk oktrojálja a család a feladatot.

Egy. A frissítések feltelepítését nem lehet elhanyagolni. Ijedjünk meg, ha egy XP-s vagy Vistás gép elé próbálnak leültetni, és akkor se nyugodjunk meg, ha Windows 7 fut a számítógépen. Ezekhez a rendszerekhez nem jönnek ki biztonsági frissítések, és nem azért, mert ezek már tökéletesen készen vannak. Ha még szent a béke a vacsoraasztal körül, akkor érdemes felvetni, hogy időszerű új gépet venni.

Minden más esetben a Windows Update lefuttatása után és a böngésző frissítéseinek telepítése után lényegében készen vagyunk. Még érdemes megnézni, hogy nincs-e csurig tele a merevlemez vagy az SSD, illeve, hogy nem attól lassú-e a gép, hogy fuldoklik a túl kevés memória miatt.

Kettő. A jelszóbiztonság rendkívül fontos, jó alkalom most javasolni, hogy az 1234 és a jelszo1 nem megfelelő jelszavak. Különösen nem, ha a netbankhoz használják. Érdemes tudatosítani, hogy nem tilos leírni a jelszavakat vagy eltárolni egy jelszótároló appban (például Keepass, Lastpass). Ritka az, hogy valaki betör a lakásba, megkeresi a füzetünket és onnan lép be a pénzügyi alkalmazásainkba. Valószínűbb, hogy egy gyengébb, de megjegyezhető jelszó miatt távolról törik fel a fiókunkat.

Három. Akinek okostelefonja van, annak minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy kétlépcsős belépést használjon. A Google, a Facebook, a bankok támogatják ezeket. Sőt, részben meg is követelik. Lehet, hogy bonyolultabbnak hat, mint bemenni a bankfiókba, de valójában kevesebb időt vesz igénye még így is. Üres szabadidőt ajándékozni pedig remek dolog.

Négy. Vannak olyan fintech appok, amelyekkel jó rendelkezni. Az igazán szabálykövető emberek biztosan örülnek egy személyi pénzügyi menedzsment (PFM) appnak, meg lehet nekik mutatni a Koint vagy a You Need A Budgetet. A sokat autózók számára a parkolást és e-autópályamatricát is kínáló Simple vagy valamelyik versenytársa lehet érdekes. Aki pedig szeret külföldön nyaralni, annak a Revolutot vagy a Curve-öt lehet megmutatni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?