Közel kétezer éve használnak pecséteket aláírásra, igazán kár lenne ezt abbahagyni. Már robot is van, ami alá tud pecsételni iratokat.

(Fotó: Jeff / CC-BY-SA)
(fotó: Jeff / CC-BY-SA)

A digitalizációnak megvan az a rossz szokása, hogy a világ minden pontjára általánosan alkalmazható megoldásokban gondolkodik. Egy-egy ország kicsi ahhoz, hogy csúcstechnológiát fejlesszenek rá. Ezért dőreség abban reménykedni, hogy a közeli jövőben magyarul beszélgethetünk a Google vagy Amazon által gyártott asszisztens eszközökkel.

Ilyen területi sajátosság az amerikai csekk rendszer is, ami csak lassan szorul vissza. De ennél vannak jóval érdekesebb jelenségek is. Például Japánban időszámításunk szerint 57 óta használnak személyi pecséteket – ez a hanko – aláírás helyett. Többféle pecsét létezik, ezek egyike a ginkō-in a banki ügyek intézésére szolgál. Ezek egyedileg elkészített, az aláírással egyenértékű pecsétek, amelyekkel a számla tulajdonosa igazolhatja magát – írja a Boingboing.

A japánok egy része, ide értve a technológiai minisztert Takemoto Naokazut is, úgy érzi, hogy a hanko kultúrát meg kell őrizni. A miniszter sajtótájékoztatón is kiállt amellett, hogy az online megoldások mellett a hagyományos pecsétes aláírást is meg kell tartani. Törvény is született arra, hogy egyszerűsödjön a hankós ügyintézés.

A Denso és a Hitachi egy robotot is bemutatott, amely több minden mellett a hanko pecsételést automatizálja. (A fenti videón tésztát hajtogat!) A módszer annyira meg van bonyolítva, hogy egy Kengyelfutó Gyalogkakukk rajzfilmben is szerepelhetne. De a rajzfilmmel szemben teljesen komoly. A cégek nyilatkozata szerint a két világ összebékítéséről szól. Akárhogy is, jó nézni, ahogy dolgoznak a robotkarok.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?