Év eleje óta nem tudni, hová tűnt 137 millió dollárnyi eltűnt kriptovagyon. Most az ügy fő gyanúsítottjának kihantolásával próbálnak a végére járni.

(Fotó: Tim Green CC-BY)

A rejtély azzal kezdődött, hogy Gerry Cotten, a QuadrigaXC kriptotőzsde vezetője elhunyt, a végrendeletében, számítógépén, telefonján pedig nem találták meg a cég cold storage laptopjának jelszavát – írja a Wired. A felháborodott befektetők most kérvényezték Cotten kihantolását, hogy biztosak lehessenek abban, hogy az üzletember meghalt, nem pedig az ő pénzükből issza egy tengerparton a koktélokat kis színes napernyőkkel.

A gyanút az táplálja, hogy a harminc éves Cotten a Crohn betegségbe halt bele, amelynek ritkán vannak halálos szövődményei. Ráadásul mindez kényelmes messzeségben, Indiában történt, ahol a kriptotőzsde vezetője nyaralt. A hiányzó betétekhez egy olyan laptop használatával lehetne hozzáférni, amire kizárólag Cotten tud belépni.

Felesége, Jennifer Robertson eskü alatt vallotta, hogy sem a gép kinyitásához szükséges vészkulcs, sem a jelszó nincs a birtokában. A helyzetet nem egyszerűsítette, hgy a 137 milliónyi betét több, mint 100 ezer betéteshez tartozik. A véglegesen eltűnt pénz mellett további 53 millió dollár pedig olyan cégeknél ragadt meg, amelyekkel a QuadrigaXC vitában állt.

Robertson külső szakértőkkel is megpróbálta kinyittatni a laptopot, de a vallomása szerint ezt is kudarccal zárult. A New York Times friss cikke szerint a összesen végül 250 millióra rúg a hiányzó pénz. Az ügyben nyomoz a kanadai és az amerikai rendőrség is, az exhumálást azonban a pórul járt ügyfelek kezdeményezték. Őket a pénz eltűnése mellett az is tüzelheti, hogy a cége átvilágító Ernst&Young szerint a QuadrigaXC mindenféle belső könyvelés nélkül működött. Cotten pedig ide-oda utalgatott személyes és céges tárcák között. Ebből a sztoriból még film is lehet, ha egyszer kiderül, hová tűnt a pénz és mi lett a cégvezetővel valójában.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?