Nem jött be a Lightning Network, kereskedelmi háború tört ki Amerika és Kína között, a szabályozók is rászálltak a kriptopénzekre. Van mire fogni, hogy nem történt semmi.


Csalódásokban gazdag évet zár a pénzügyi szféra. Határidők tolódtak ki, türelmi időszakok növekedtek meg, csökkentek a befektetések. És bár a piac nem érzi magát rosszul, a világban tapasztalható hangulat pesszimista. Ha valaminek az éve volt a 2019-es, akkor az a klímaszorongásé, amely pedig magával vonja az egyelőre elodázódó nagy átalakulás iránti vágyat is. A biztosítók és a tőkealapok egy része már tett is lépéseket az új jövőképre reagálva.

Volt azonban egy szektor, amely teljesen optimistán kezdett bele az évbe. A kriptopénz-rajongók meg voltak győződve, hogy a bitcoin árfolyam beszakadása csak időleges. Hiába követte az összes többi kriptovaluta is, nem lehet végleges a jelenség. A kínai-amerika kereskedelmi háborúval és sok más zavaró jelenséggel azonban nem lehetett előre számolni.

Voltak olyan jóslatok is az év elején, amelyek nyárra vagy legkésőbb az év végére várták a 20 ezer dolláros árfolyamhoz való visszatalálást. Ehhez képest a bitcoin még mindig valamivel hétezer dollár felett áll. A szabályozók gondolkodnak, hogy mit lehet kezdeni a digitális valutával, a Facebook saját globális pénzt akar kibocsátani, de ennek sem örülnek a szabályozók, és lassan írják a PDF-eket különböző vállalkozóbb államok a stablecoin terveikről. Az áttörés egyelőre elmaradt.

A hívők természetesen továbbra is hisznek. Hiába stagnál az árfolyam, most is jelennek meg cikkek arról, hogy márciusra eléri a bitcoin a húszezer dolláros árfolyamot. Érvek továbbra sincsenek mellette, de egy-egy technológiába vetett hit nem mindig nyugszik kemény érveken.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?