A Fugger-bankház hatalmát mai aggyal nehéz felmérni. De sokat elmond róluk az, hogy a német cég még az ellenfeleivel is gazdasági kapcsolatban állt.

Német tíz dukátos érme
(fotó: Wikimedia Commons)

A Fugger-bankház régi kedvencünk, volt is róla már szó a Fintechradaron. Nem a modern verziójáról, amit pár évtizede alapítottak újra, hanem a történelmiről, amely a Mediciek kora után a Német-Római-császárság legfontosabb bankjává vált a tizenhatodik században. Ezt a státuszukat pedig meg is tartották 1657-ig. A család ezután is rendkívül vagyonos volt, de a bankház a 17. század közepén megszűnt.

Erről a Fugger-házról közölt remek cikket az Újkor történettudományi oldal. Mivel mindenki sokkal jobban jár, ha ott olvassa el a teljes cikket, itt csak röviden foglaljuk össze.

1533-ban Afrika partjainál elsüllyed portugál Bom Jesus. A közelmúltban feltárt hajónak meglepő módon van magyar vonatkozása. Több tonna, a Fugger-Thurzó cég által Besztercebányán kitermelt rezet rejtett a raktér. Ez pedig bizonyítékul szolgál arra, hogy mennyire be volt kötve Magyarország a 16. századi világgazdaságba.

A további rakomány pedig a kialakulóban lévő globális kereskedelmi rendszert segítenek feltérképezni. Már az a tény is érdekes, hogy a gyarmatbirodalom kiépítésén dolgozó Portugália egyik hajóján besztercebányai rezet lehet találni. Fuggerék nem kicsiben játszottak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?