Gyakori tévhit, hogy a gaming székek a stílust helyezik előtérbe a kényelem helyett, míg az irodai székek a kényelmet a stílussal szemben. Ez azonban korántsem igaz.

Bár a kettőnek megvannak a vizuális és szerkezeti különbségei, mindkettőt ergonómikusra tervezték, azt a célt szem előtt tartva, hogy hosszú órákon át kényelmesen lehessen ülni bennük.

Mi is az a gamer szék?

Ezek a székek alapvetően formatervezésükben a luxus sportautók üléseire hasonlítanak. Magas, párnázott háttámlájuk van, amelyek jellemzően finom vonalvezetésűek. Divatos, kényelmes és dinamikus hatást kelt a designjuk.

Több különböző kialakítás is létezik a piaci szegmensben. Amire rögtön mindenki gondol az a hagyományos forgószék gamerek által kedvelt kivitele. Ezeket jellemzően íróasztalnál történő játékhoz és streameléshez szokták használni. Kevésbé közismert változat a széklábakkal nem rendelkező rocker gamer székek, amik a hintaszékek elvén működnek.

Irodai vagy gamer szék?

Szerkezetileg egy gaming szék és egy irodai szék alapvetően nagyon hasonló. Mindkettő jellemzően kerekekkel, forgatható lábakkal, párnázott üléssel, háttámlával és/vagy kartámasszal, valamint számos állítható beállítással rendelkezik.

Megjelenésbeli különbségek már egy kicsit szembetűnőbbek. Míg az irodai székek általában egyszerűek és letisztult formavilágúak, a gamereknek szánt székek kialakítása nagyobb hangsúlyt fektet a stílusra. Mivel a luxus sportautó-ülések ihlették, sok gamer szék a versenyautók feltűnő megjelenésével rendelkezik, élénk, hangsúlyos színek, hímzett szimbólumok díszítik. Háttámlái magasak, míg az irodai székek alacsonyabb profilúak. A menő gaming székek kifejezetten divatosak jelenleg a videojátékok streamelésének növekvő népszerűsége révén.

A játékra fejlesztett székek egyéb, a műfajra jellemző funkciókkal is rendelkezhetnek, mint például lehetőség a virtuális kormánykerék rögzítésére, fejhallgató-kimenet, beépített hangszórók vagy Bluetooth-kompatibilitás.

A legtöbb irodai gurulós szék és gamer társai ára hasonló, bár a legjobb minőségű irodai székek általában sokkal drágábbak, mint a legjobb minőségű gaming székek.

Végső soron a személyes preferencia számít leginkább, amikor egy webshop tartalmát böngészve próbálunk az íróasztalánál használandó ülőalkalmatosságot választani. Mivel kényelmükben és jellemzőikben hasonlóak, nincs egyértelmű ergonómiai vagy ár-érték aránybeli nyertes. Ha gamer vagy, akit érdekel a streamelés, vagy kihasználod a beépített audió funkciók előnyeit, érdemes egy mutatós játékszéket választani, de ezek akár egy szuper fiatalos startup arculatába is remekül passzolhatnak. Ha pedig rendszeresen szakmai videóhívásokon veszel részt, vagy otthon fogadod az ügyfeleket, akkor egy elegáns, hagyományos irodai szék a legmegfelelőbb választás az üzleti élethez.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?