Macron kormánya megunta az adóoptimalizálást, új módot keresnek arra, hogy évi 500 millió eurót beszedjenek a Google, Facebook és Amazon hármastól.

Macron kormánya megunta az adóoptimalizálást, új módot keresnek arra, hogy évi 500 millió eurót beszedjenek a Google, Facebook és Amazon hármastól.

Amerikában sem szeret adózni az Amazon. Tüntettek is ellene (Fotó: Backbone Campaign CC-BY)

Jön még a kutyára dér, gondolhatta Brune Le Maire francia gazdasági miniszter, ha ismerné ezt a magyar szólást. Valami hasonló biztos lehet franciául is, mert ma Le Maire azt jelentette be, hogy a dér megérkezett, azaz 2019. január elsejétől megadóztatják a nagy techcégeket Franciaországban.

Az EU egyik régi problémája, hogy a szolgáltatások szabad áramlásának elvét felhasználva a techcégek egy-egy országban hozzák létre európai leányvállalatukat. Jellemzően azokban az országokban, ahol a legtöbb adókedvezmény tudnak kiharcolni. Majd pedig a más EU-s országokban keletkező bevételt további teljesen legális, ám ettől még kevésbé szerethető pénzügyi trükkökkel ezekbe az országokba mozgatják át. Ezt az adóoptimalizálást egy ideje próbálja megfékezni az EU, de nem nagyon jutottak dűlőre vele. (Írország pedig remek otthont ad például az európai Google-nek.)

A közös megoldás kidolgozása ott akad meg, hogy egyhangú szavazással lehetne az új adózási rendszert kidolgozni. Nem mindenki érdekelt azonban azzal – például a kisebb saját piaccal rendelkező országok – hogy a változás bekövetkezzen.

Franciaország most úgy gondolja, hogy a Google, Apple, Facebook és Amazon megadóztatásával körülbelül 500 millió euró bevételre tesz szert 2019-ben. Azt pedig, hogy Európa mit szól az ötletéhez majd kiderül menet közben. A bejelentésből fájóan hiányzik, hogy pontosan hogyan fog működni az francia tech adó, de Le Maire elárulta, hogy a hirdetési bevételt, a digitális piaci bevételt és a személyes adatokból befolyó bevételt is meg fogják vizsgálni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?