A magas árfolyam az amerikai hatóságok fantáziáját is beindította. Kalapács alá kerül egy adag, drogkereskedőktől lefoglalt bitcoin.

A magas árfolyam az amerikai hatóságok fantáziáját is beindította. Kalapács alá kerül egy adag, drogkereskedőktől lefoglalt bitcoin.

(Fotó: Casascius)
(Fotó: Casascius)

Aukción próbál megszabadulni a Utah állambeli amerikai szövetségi ügyészség 513 darab bitcointól és 512 darab bitcoin cashtől. A kriptopénzeket egy éve foglalták le Alan Shamótól, aki a dark weben kereskedett a fentanyl nevű opioid gyógyszerrel. A fájdalomcsillapításra használt szer a morfinnál hetvenötször erősebb, emellett rendkívül népszerű kábítószer. A 2016-os évben húszezer túladagolásos halálesetért volt felelős a fentanyl.

Shamo letartóztatásakor nem az 513 bitcoin volt a legnagyobb zsákmány. Az ügyészek jobban örülhettek annak, hogy félmillió tablettát is találak az évi kétmillió dollárnál is többet kereső drogkereskedőnél. Emellett egymillió dollárnyi, szemeteszsákokba tömött készpénzt is lefoglalhattak.

Az akkor csak 500 ezer dollár értékű bitcoinvagyon ára azonban mostanra 8,5 millió dollárra ugrott fel. Ezért az ügyészség megpróbálja elárverezni. Azt a hatóság maga is beismeri, hogy lefoglalt autók és egyéb ingóságok eladásában nagyobb tapasztalatuk van, de ettől még megpróbálják eladni a kriptopénzt. Ha sikerül, és ha Shamót elítélik, a nagyjából kilenc és fél millió dollár a DEA drogellenes nyomozóhivatal számláján landol majd.

Érdemes volt szétnézni a rendőrségi raktárban

Míg a utah-i ügyészségnek a mostani az első bitcoinos ügylete, volt már olyan amerikai hatóság, amely el tudott adni nagyobb mennyiségű kriptopénzt. A hírhedt Silk Road darknetes piactér bezárásakor lefoglalt közel 30 ezer bitcoint Tim Draper szilícium-völgyi tőkebefektető vette meg 2014. nyarán.

Az akkor 19 milliósra becsült – és ismeretlen összegért elkelt – bitcoin vagyon kerekítési hibának tűnhetett a Draper és társai által menedzselt befektetési alap 7 milliárd dolláros portfóliója mellett. Az igazságügyminisztérium 2013-ban eladott 144 ezer 336 bitcoint, amely a Silk Road üzemeltetőjének, a Dread Pirate Roberts álnév mögé rejtőző Ross Ulbrichtnak a vagyonát képezte. Ulbricht tárcájának tartalmáért 48 millió dollárt kapott a minisztérium, ami akkori áron nem is volt rossz pénz.

Az igazi Dread Pirate Roberts természetesen más

Bár sok értelme nincs, nézzük meg mai áron mit érne a Silk Road ügyben aukcióra bocsátott két adag bitcoin ára mai árfolyamon. Ulbrich magánvagyona 2 milliárt 685 millió 948 ezer dollárra (plusz az apró) rúgna. A Tim Draper által megvett bitcoin pedig durván 558 millió dollárt ér ma.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?