Ilyen egy közel tökéletes fintech bűnügyi hír: a darknettől a kriptopénzen át a hamisításig minden van benne.

Hét európai országban tartottak összehangolt műveletet az országok rendőrségei. Harminchat házat kutattak át, 44 gyanúsítottat hallgattak ki, amelynek végén 11-et le is tartóztattak. A razzia egy olyan bűnözői csoport felszámolását célozta, amelyet 26 ezer hamis euró bankjegy forgalomba hozásával gyanúsítanak. A hamis pénz összértéke 1,3 millió euróra rúg.

A csoport a darkneten árusította a hamis pénzt. Az Europol szerint ez a második legnagyobb ilyen, darknetes csoport.

A razziák többségét Németországban végezték, itt 27 házkutatás zajlott. De voltak rendőri akciók Ausztriában, Franciaországban, Görögországban, Írországban, Luxemburgban és Spanyolországban is. A csoport bankjegynyomdája, amit szintén megtaláltak a nyomozók, Németországban működött.

A lefoglalt hamisított pénz mellett a rendőrök drogokat, fegyvereket, a versenysportban használt doppingszereket, illegális gyógyszereket, hamis papírokat és virtuális valutát is foglaltak le. Ez arra utal, hogy a csoport megpróbált több lábon állni.

A mostani razziához vezető nyomozást a portugál rendőrség egy júlusi akciója tette lehetővé. Akkor egy ötfős bandát és az általuk üzemeltetett bankjegynyomdát találtak meg a rendőrök.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?