Újabb hullámokat vet az FTX ügy és a növekvő energiaszámlák: megnőttek a fogadások a bitcoinbányák ellen.

Tudjuk, hogy nem ez a short történik, de a helyzet komolyságához jobban illik (Fotó: sk // CC-BY-ND)

Shortolják a hedge fundok a nagy bitcoin bányászatra berendezkedett cégeket – írja a Financial Times. A kriptó árának stabilan alacsony ára és a kriptós univerzum folyamatos botrányai miatt a tőketársaságok a bitcoin ellen fogadnak – írja a FT.

A pénzügyi lap szerint többen erősítettek a short pozícióikon az FTX csalás napvilágra kerülése, illetve az FTX vezetője ellen indított perek után. A trendet erősíti, hogy a bitcoin nem nyerte vissza értékét a tavaly téli beszakadása után.

Súlyosbító tényező az is, hogy a proof-of-work rendszerű kriptók esetében, a bitcoin pedig ilyen, a bányászathoz komoly mennyiségű áramra van szükség. Az energiaárak növekedése pedig még költségesebbé tette a bányászatot. Ezzel a teljes kriptós szegmens üzleti tervei megkérdőjeleződtek.

A Financial Times két brókert is megszólaltatott, mindketten úgy gondolják, hogy egészen más körülmények között kellene jövedelmezőnek lenni a bányász cégeknek. Ez pedig azt jelenti, hogy a bitcoin ára csökkenni fog. Az amerikai Marathon Digital nevű bányász cég ellen az összes részvényeinek 36 százalékával megegyező összegben fogadnak a piacon mostanra.

A Marathonnak egyéb problémái is vannak. Tavaly a cég vezérigazgatóját 220 milliós részvénypakettel honorálta a cég. Idén ebből 24 milliót költött a korábbi részvénybeli juttatások jogosságát vitató perek lezárására. A cég pedig nem nyereséges, és nem csak a bitcoin ára miatt, de a bányászgépek sem termelik ki a napi 55-60 bitcoint, amit a MArathon eredetileg ígért.

A sokkal kisebb Stronghold Digital Mining részvényeinek értéke idén már 96 százalékot esett, a tavalyi áruk töredékét érik a papírok. A további amerikai, tőzsdén is kereskedett bányászcégek elleni short pozíciók mérete pedig nő.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?