A briteknek egyelőre csak egy egészen apró hányada vett kriptót, de a bank szerint ennyi bizonytalanságnak is komoly következményei lehetnek.

(Fotó: George Rex / Flickr CC-BY)
(fotó: George Rex / Flickr CC-BY)

Jósolgatni nem illendő, de mutatnak arra jelek, hogy a 2022-es év nem a kriptóké lesz. A brit Bank of England pénzügyi stabilitásért felelős igazgatóhelyettese, Sir Jon Cunliffe a BBC-nek, hogy a kriptovaluták veszélyeztethetik a pénzügyi rendszert.

Cunliffe elismerte, hogy a háztartások nagyon kis része (0,1 százaléka) rendelkezik kriptobefektetéssel, ugyanakkor ha meredeken bezuhan a kriptók árfolyama, a válság átterjedhet más területre is. A Bank of England-nek fel kell készülnie arra, hogy ezeket a problémákat kezelni tudja.

A bank becslése szerint 2,3 millió brit állampolgár rendelkezik kripto befektetéssel. Átlagosan 300 fontot tartanak kriptóban, ami 130 ezer forintnak felel meg. Ez nem a befektetési mennyiségű – különösen nem a nyugdíjcélú megtakarítás mértékű – összeg, hanem az, amit spekulációra szánnak. Ugyanakkor a bank szerint a kriptók iránti érdeklődés rohamosan nő.

„Az a tény zavar, hogy ha integrálódik a pénzügyi rendszerbe ,akkor egy nagy árkorrekció a rendszer többi elemét is befolyásolja, és a hagyományos szereplőket is érinti” – mondta a BBC Today című műsorában Cunliffe. „Idő kell ahhoz, hogy a megfelelő szabályozások és sztenderdek létrejöjjenek” – tette hozzá. Az igazgatóhelyettes szerint a szabályozásnak addigra kell készen állnia, mire a kriptovaluták esetleg ténylegesen elterjednek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?