Még mindig elég pénzt lehet kapni a bitcoinért ahhoz, hogy pár spammer jó ötletnek tartsa, hogy elindít egy zsarolási kampányt.

Kemény idők járnak a kriptovaluta befektetőkre. Az árfolyam, ha nem is zuhan, de lassan eldiffundál a fenébe. Viszont még mindig elég pénzt lehet kapni a bitcoinért ahhoz, hogy pár spammer jó ötletnek tartsa, hogy elindít egy zsarolási kampányt.

Képünk illusztráció (Fotó: U.S. Army, Pfc. Arnada Jones)

A bűnözői csoport angol nyelvű leveleket küldözgetett ki az Egyesült Államoktól Új-Zélandig iskoláknak azzal az üzenettel, hogy bombát fognak robbantani az intézmény területén, ha nem kapnak azonnal 20 ezer dollár értékű bitcoint. A levélnek több verziója is létezik, de a fő változó az, hogy milyen robbanószer használatával fenyegettek. Emellett azt is beígérte a zsaroló, hogy ha rendőri mozgolódást vagy bármi gyanúsat észlel, akkor rögtön robbantja a bombát.

A támadást legalább három csoport követhette el. Erre utal, hogy az ügyet megíró újságok három különböző kriptopénzes tárca címet találtak a zsaroló levelekben. Azt egyelőre nem tudni, hogy hányan fizetettek. Viszont több iskolát, négy torontói metrómegálló, egy kórházat és több céget is kiürítettek időlegesen. Kapott levelet a Call of Duty játékok fejesztője valamint az Észak-Karolinai News & Observer újság is.

Az ügyben az FBI nyomoz. Kevés az olyan bűnügy, amiben ennyire várjuk az eredményeket.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?