A Magyar Nemzeti Bank nagyon szeretné az azonnali átutalást, de technológiai fejlesztésekre van szükség, hogy elinduljon.

A Magyar Nemzeti Bank nagyon szeretné az azonnali átutalást, de technológiai fejlesztésekre van szükség, hogy elinduljon.

Öt másodperc!
Öt másodperc! (Fotó: MsSaraKelly / Flickr CC-BY)
(fotó: MsSaraKelly / Flickr CC-BY)

Bevezetné az azonnali utalásokat a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB szerdán jóváhagyta a szolgáltatás működési modelljét, azonban ahhoz, hogy tényleg egy szempillantás alatt megérkezzenek az utalások, technológiai fejlesztésekre van szükség a bankoknál. A tervek szerint 2019 második felére készülnek fel a bankok az azonnali utalásra.

A bankok közti kommunikáció felgyorsításán túl lehetővé válik az e-mail cím, adószám vagy telefonszám alapú pénzküldés is. Azaz, ha egy olyan azonosítót tudunk, ami a banknak is rendelkezésére áll, akkor a számlaszám ismerete nélkül is tudunk majd pénzt küldeni. Ezzel az átutalás használata annyira egyszerű lehet, mint a Paypal fizetési rendszeré.

Az azonnali utalással megszűnnek a hivatali órák. Hétvégén, éjszaka és piros betűs ünnepeken is csak öt másodpercük lesz a bankoknak arra, hogy teljesítsék a rögzített utalásokat. A jegybank ezzel a hazai piacon kevésbé működő mobilfizetési megoldásokat akarja serkenteni, illetve az átutalást a bankkártyás fizetés konkurenciájává tervezi továbbfejleszteni. Mindkettőtől az várható, hogy új elektronikus fizetési megoldásokat ihletnek, amik a készpénzforgalom volumenét csökkentik.

Így működik a ráérős rendszer

Ma a banki utalások úgy működnek, mint a távolsági busz egy nagyobb faluban: több „járat” van, aki az egyikről lekésik, megy a következővel. A 2012. nyarán elindított és 2015. őszén megújított napközbeni átutalási rendszer ciklusokban működik. A beküldési határidő előtt rögzített utalások a határidő elérésekor elindulnak, a többi csúszik a következő ciklusba. Ahhoz, hogy a pénz megérkezzen, legfeljebb 135 percre van szükség, az MNB szakemberei azonban 2014-ben 100 perces átlagot mértek.

Első ajtós felszállás, na az nincs a bankrendszerben
Első ajtós felszállás, na az nincs a bankrendszerben (Fotó: photobeppus / Flickr C-BY-SA)
(fotó: photobeppus / Flickr C-BY-SA )

Reggeli 7:30 és 15:30 között óránként vannak a ciklusok, az utolsó „busz” pedig 17:00-kor megy. Ez a Bankráció cikke szerint a vállalkozók napzárását segítendő van ennyire későn. Aki délután öt után rögzít utalásokat a netbankjában, annak a pénze csak másnap reggel indul el az útjára.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?