Ahhoz képest, hogy Alexander Hamilton amerikai politikus huzamosabb ideje – azóta, hogy 1804-ben lelőtték egy párbajban – nincs életben, elég modern problémái vannak. Meggyűlt a baja a robotokkal.

Ahhoz képest, hogy Alexander Hamilton amerikai politikus huzamosabb ideje – azóta, hogy 1804-ben lelőtték egy párbajban – nincs életben, elég modern problémái vannak. Meggyűlt a baja a robotokkal.

Lin-Manuel Miranda a Hamilton címszerepében
Lin-Manuel Miranda a Hamilton címszerepében (Fotó: Theo Wargo / Getty Images Entertainment)
(fotó: Theo Wargo / Getty Images Entertainment)

Na jó, a fenti ebben a formában nem teljesen igaz, de tartalmazza az igazság morzsáit. A Hamilton életéről szóló 2015 telén debütált musical a legnagyobb siker a Broadwayen. Idén rekord mennyiségű Tony-díj jelölést kapott a darab, ráadásul ezekből tizenegyet meg is nyert. Meg elhozta a Grammyt is a musical dalaiból készült album. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Lin-Manuel Miranda által írt és főszerepelt darabnál sokkal menőbb nem nagyon volt idén.

A robotok úgy kerülnek képbe, hogy a Hamiltonra alapjáraton sem egyszerű jegyet szerezni, akkora iránta az érdeklődés. A népszerű előadásban pedig meglátták a lehetőséget a jegyüzérek, akik pár másodperc alatt vásároltatták fel a jegyeket a színház webboltjában, hogy aztán jelentős haszonnal adjanak túl rajtuk.

Lin-Manuel Miranda már nyáron szóvá tette, hogy a robotok megölik a Broadwayt. A New York Times-ban megjelent véleménycikkében arra kérte a törvényalkotókat, hogy szabályozzák a jegyvásárló robotok használatát.

A [főügyész] nyomozása kiderítette, hogy évente több tízezer New York-i eseményre szóló jegyet vesznek meg robotok évente

– írta Miranda, arra panaszkodva, hogy a jegyüzérek akár tízszeres áron is adják tovább a jegyeket.

Csak a Hamiltonon dollármilliókat nyertek az üzérek

Az árak felsrófolásával pedig az üzéreken kívül senki nem jár jól. A helyzet megszüntetését csak keményebb, esetenként letöltendő börtönnel járó büntetések kiszabásában látta, mert a jegyüzér robotok már be voltak tiltva, csak ez senkit nem érdekelt. A New York Times becslése szerint csak a Hamilton utolsó száz előadásán 15 millió dollárt kerestek az üzérek.

New York államban már elfogadtak egy új törvényt, ami ezer dolláros büntetést és egyéves börtönbüntetést helyez kilátásba. Készülőfélben van azonban egy szövetségi törvény is, amely jegyenként 16 ezer dolláros büntetést szabna ki a robotok gazdáira. A törvény létrehozna egy nyomozócsoportot is, amely a népszerű jegyárusító portálokon kutatna a robotokat használó csalók után.

Lehet még ennél is fintechebb a sztori?

Természetesen igen. Fel se tettük volna a kérdést, ha más a válasz. Az egész botügyet kirobbantó Hamilton ezer szállal kötődik a pénzügyi világhoz. Például ő volt az a szereplő George Washington kormányában, aki a központi bank létrehozása mellett érvelt. De írt a hitelezésről, szerepet vállalt a pénzverde létrehozásában, és az ő ötlete volt a whiskey megadóztatása is. Ez utóbbi nem volt sikeres, egyrészt a whiskeyháború kirobbanásához vezetett, másrészt pedig néhány szerencsétlen finánc szurokba és tollba forgatását is elérte.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?