A Hertz biometrikus azonosítási megoldásával 30 másodperc alatt át lehet venni a bérelt autót. Egyelőre egy reptéren működik a rendszer, de gyorsan bővítenek.

A Hertz biometrikus azonosítási megoldásával 30 másodperc alatt át lehet venni a bérelt autót. Egyelőre egy reptéren működik a rendszer, de gyorsan bővítenek.

Az autó is tud vigyorogni, ha halszemoptikával fotózzák (Fotó: miguelb CC-BY)

Új területen próbálhatják ki a biometrikus azonosítási technológiákat. A Hertz nemzetközi autókölcsönző cég kedden jelentette be, hogy a reptereken működő fiókjaiban az ügyintézés felgyorsítását elősegítendő ujjlenyomat- és arcfelismerést vezet be. A cég partnere a biometrikus reptéri azonosítórendszereket gyártó Clear lesz a The Verge cikke szerint.

Az elképzelést Amerikában tesztelik, az első Clear által felgyorsított autóbérlő iroda már működik is a Hartsfield-Jackson Atlanta Nemzetközi Repülőtéren. Egyelőre csak az autókölcsönző visszatérő Gold Plus besorolású ügyfelei használhatják, és nekik is külön el kell végezniük a regisztrációt a Clear rendszerébe. Kis kényelmetlenséget jelent, hogy bár a Hertznél nem kell extra díjat fizetni a szolgáltatáshoz, a Clearnél viszont kell.

A 2019-es év folyamán negyven további reptéren lesz elérhető a biometrikus autóbérlés. Többek között a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren, a New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtéren és a San Francisco-i Nemzetközi Repülőtéren is. A két cég azt ígéri, hogy akár harminc másodperc alatt kocsihoz lehet jutni az új megoldás használatával, ami 75 százalékkal is gyorsabb lehet az eddigieknél. Azt mindenkinek magának kell elbírálnia, hogy ha bérelt már autót, az tényleg két percig tartott-e.

A biometrikus megoldások amúgy is terjedőben vannak a légiközlekedésben. A felhasználóknak azonban azt is el kell bírálniuk – a tippünk: nem fogják megtenni – hogy a valamivel gyorsabb kiszolgálás megéri-e azt, hogy még egy cég tárolja a biometrikus azonosításukhoz használható adatokat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?