A Deutsche Bank baljós képet festett a bitcoin energiaigényéről.

A bitcoin az elmúlt három évben trilliós biznisszé vált, ezzel együtt pedig az energiaigénye is a négyszeresére nőtt, 200 Terawattórára – derül ki a Deutsche Bank jelentéséből, ami a kriptovaluta fenntarthatósági problémáiról szól.

Habár a glasgow-i klímacsúcson nem nagyon esett szó a kriptók környezetre gyakorolt hatásáról, attól még van ilyen, és a bank szerint ez az egyik nagy problémája a bitcoinnak is. A számításaik szerint egy bitcoin kibányászása akkora ökológiai lábnyomot hagy, mint 2 milliárd Visa tranzakció, sőt, egy bitcoin átutalása annyi energiát fogyaszt, amivel egy átlagos amerikai háztartás 61 napig üzemel – idézi a CoinDesk Marion Laboure-t, a bank elemzőjét.

A kriptovaluták környezeti hatása hátráltathatja az adoptációt

– áll a jelentésben, azt is hozzátették, hogy idén júliusig a magán vagyonkezelők 64 százaléka megemlítette, hogy problémájuk van a kriptókkal a környezeti, társadalmi és törvénykezési hatások miatt. Sőt, a privát szektorban is egyre több cég dönt úgy, hogy karbonsemlegessé válik, már 197 vállalat lépett be a Párizsi éghajlatvédelmi egyezménybe. Ennek a célja, hogy a globális felmelegedés megálljon 2 foknál.

A Deutsche Bank ugyanakkor arról is írt, hogy vannak módok a kriptovaluták karbonsemlegesítésére, például lehetne megújuló energiával is bányászni, bár jelenleg a kriptók 76 százalékát nem megújuló energiával bányásszák.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?