Míg az elsüllyedt kincset vagy az elásott aranyat utólag elő lehet keríteni, az elhagyott titkosítókulcsokra és a kidobott merevlemezekre csak fájó szívvel lehet emlékezni.

Míg az elsüllyedt kincset vagy az elásott aranyat utólag elő lehet keríteni, az elhagyott titkosítókulcsokra és a kidobott merevlemezekre csak fájó szívvel lehet emlékezni.

(Fotó: leigh49137 CC-BY)
(Fotó: leigh49137 CC-BY)

Minden rendes korszaknak megvan a maga elveszett kincse. Ez lehet Attila sírja, arannyal tele elsüllyedt spanyol galleon, utódok számára hátrahagyott, rejtjelezett utasításokban leleplezett vagyon, mint a Beale-kincs. És persze lehet olyan náci aranyvonat is, ami miatt amatőrök próbálták feltúrni két éve egy lengyel falu környékét. (A vonat nem lett meg, de a falu nagyot kaszált a turizmuson.)

Hasonló kincsek vannak a kriptovaluták között is. Az egyetlen különbség, hogy míg egy galleon aranyát felszínre lehet hozni, a legtöbb elveszett kriptovagyon soha nem fog megkerülni. Álmodozni azért lehet arról, hogy mit tennénk, ha rábukkannánk az egyikre vagy másikra.

1, Túl korán jött pénz

Campell Simpson, a Gizmodo Australia újságírója 2010-ben vásárolt – 1,5 centes árfolyamon – 1400 darab bitcoint, mert olvasott róla egy érdekes cikket. Még tőzsdék sem voltak, Paypal segítségével utalta át a durván 25 dollárt a kriptovagyonért. A pénzt egy külső lemezen tárolta filmekkel, zenével, egyetemi beadandókkal és cikkekkel együtt egészen addig amíg a lemez nem kezdett hangosan kattogni, ami jelzi, hogy hamarosan megadja magát, és amíg össze nem költözött a barátnőjével. Költözés előtt úgy döntött, hogy a kattogós merevlemez nem követi az új lakásba, ezért kidobta. Azóta is eszébe jut néha, hogy lehetne milliomos.

2, James Howells 7500 bitcoinja

A newporti informatikus 2013 közepén dobott ki egy merevlemezt, ami 7500 kriptopénzt tartalmazott. Már akkor is hülyeség volt, amit csinált, akkor 130 dollárt adtak volna egy bitcoinért. Nem is direkt dobta ki a lemezt, hanem egy nagytakarítás közben, véletlenül. Családi problémái is voltak, költözött is éppen, nem figyel ilyenkor az ember arra, hogy egy régi lemezén egy kisebb vagyon figyelhet. A winchester valahol a newporti szemétlerakóban kötött ki, most hogy a bitcoin árfolyama 16 ezer dollár körül mozog, Howells nagyon ki akarja ásni a lemezt.

Ilyen helyen vacak bitcoint bányászni (képünk illusztráció) (Fotó: Wisconsin Department of Natural Resources // CC-BY)
Ilyen helyen vacak bitcoint bányászni (képünk illusztráció) (Fotó: Wisconsin Department of Natural Resources // CC-BY)

3, Bolgár milliárdok

Május 19-én a 12 országot tömörítő Southeast European Law Enforcement Center hírül adta, hogy a bolgár rendőrség 213 ezer bitcoint foglal le egy razzia során, amelyben 23 vámcsalással gyanúsított embert is letartóztattak. Az összeg már akkor is nagy volt, pedig a kriptopénz árfolyama meg se közelítette a mostanit. A lefoglalt vagyon most körülbelül hárommilliárd dollárt ér. Jó lenne tudni, mit kezd vele a rendőrség.

4, Nakamoto pénze

A bitcoin rejtélyes feltalálója által kibányászott egymillió bitcoin is elveszettnek számít a Chanianalysis elemzőcég szerint. Ezek a bitcoinok nem mozognak, soha nem tűnnek fel, és a feltaláló sem hallatott magáról 2011 óta. Pedig az egymillió bitcoin mára már szép vagyonnak számít, igaz nehéz úgy dollárra váltani, hogy ne tűnjön fel senkinek. (Az elemzőcég szerint a bitcoin létezése óta 3,6 millió darabot hagytak el úgy a pénzből, hogy az már soha nem lesz felhasználható.)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?