Olyan területre tervezett digitális pénzt a jegybank, ahol az emberek felének nincs bankszámlája, a mobilos fizetés viszont virágzik.

Bitcoin? Dehogy. Olyan területre tervezett digitális pénzt a jegybank, ahol az emberek felének nincs bankszámlája, a mobilos fizetés viszont virágzik.

Dakar nem csak azért érdekes, mert itt ért véget egy híres, Párizsból induló autóverseny
Dakar nem csak azért érdekes, mert itt ért véget egy híres, Párizsból induló autóverseny (Fotó: Jeff Attaway // CC-BY)
(fotó: Jeff Attaway // CC-BY)

Tudjátok-e, hogy mi az az eCFA? Ha nem, akkor az elejéről kezdjük. A sima CFA a világ egyik legfurcsább pénzneme, aminek értékét a francia államkincstár garantálja. A pénzt többnyire olyan afrikai országokban használják, amelyek egykor francia gyarmatok voltak.

A CFA elméletileg két pénz. Az egyik a nyugat-afrikai frank (XOF), amivel Beninben, Burkina Fasóba, Elefántcsontparton, Maliban, Nigerben, Szenegálban, Togóban és a közelmúlt híreiből még talán rémlő Bissau-Guineában lehet fizetni. A közép-afrikai frankkal (CFA) pedig Kamerunban, Csádban, Kongóban, Egyenlítői Guineában, Gabonban és a Közép-Afrikai Köztársaságban lehet fizetni. A két pénz azonban gyakorlatilag csereszabatos.

A zöld a kelet-afrikai, a piros a közép-afrikai frankot használó országokat jelöli
A zöld a nyugat-afrikai, a piros a közép-afrikai frankot használó országokat jelöli (Wikimedia Commons)
(fotó: Wikimedia Commons)

Az eCFA pedig ennek a franknak a blockchainre alapozott szenegáli változata. A digitális valuta kibocsátásával Szenegál lesz a második ország a világon, amely a bitcoin technológiáját használó pénzt ad ki. (Az első Tunézia.) A fizetőeszköz a dakari székhelyű Banque Régionale de Marchés és az eCurrency Mint Limited nevű fintech startup közös munkájának eredménye.

Több tízmillió emberhez juthat el, ha sikeres lesz

Szenegál csak az első ország, ahol bevezetik az eCFA-t. A tervek szerint második körben a többi nyugat-afrikai frankot használó országban is lehet majd fizetni a pénzzel. Arról egyelőre nincs szó, hogy a közép-afrikai frankot használó területekre is kiterjesztenék az eCFA-t.

Az eCFA-t a banki rendszerünk és a központi bank is támogatja, ez a legbiztonságosabb módja a digitális gazdaság fejlesztésének

– nyilatkozta Alioune Camara, a nyugat-afrikai terület befektetési területére specializálódott BRM nevű szervezet elnöke az új pénzről.

A digitális pénznemek iránti érdeklődés, úgy tűnik, komoly Afrikában. A dél-afrikai jegybank az Ethereum hálózaton működő okos szerződésekkel kísérletezik, a Barclays Africe ABSA nevű leányvállalata pedig az R3 konzorciumban tevékenykedik. És ezek csak a központi, banki hátterű próbálkozások. Az eCFA-ról elsőként hírt adó iAfrikan lap úgy fogalmaz, hogy az afrikai fintechek hajlamosak problémafókuszúbb módon gondolkodni. Így lett például egyes konfliktuszónákban cserélgethető fizetési eszköz a mobiltelefonra feltöltött pénz és a letelefonálható perc. Ezekhez képest a bankok nagyon absztrakt megoldásokkal próbálkoznak, érdekes figyelni, hogy sikerrel járnak-e.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?