Van egy számítógép, amin közérthetően lehet modellezni az államháztartás és a gazdaság működését. Ráadásul annyira régi, hogy még senkinek sem jutott eszébe fintechnek hívni.


A gépet MONIAC-nek hívják és a az különlegessége, hogy chipek és áramköri lapok helyett vízcsövekből és csapokból áll. A víz manapság akkor kerül szóba a számítógépek kapcsán, ha valaki vízhűtéses gépet épít. A MONIAC azonban analóg, folyadékdinamikai elven működő számítógép. Abban a korban készült, amikor a számítógépeket csupán katonai projektekben használták, és azzal sem nagyon dicsekedtek.

A gépet 1949-ben tervezte és építtette Bill Phillips új-zélandi közgazdász, aki épp Londonban járt egyetemre. A brit nemzetgazdaságot modellező és elmagyarázó gép akkora siker volt, hogy hamarosan egyetemi tanári állást is kínáltak Phillipsnek.

Making Money Flow: The MONIAC

Introducing Bill Phillips’ amazing hydro-mechanical economic computer. A live demonstration of the only working MONIAC in the Southern Hemisphere. This is lo…

A gép annyira jól sikerült, hogy az alapbeállítások elvégeztével két százalékos pontossággal tudta modellezni a valós gazdasági folyamatokat. Ez által viszont nem csak tantermi eszközként lehetett használni, hanem szimulátorként is. Ez különösen annak fényében nagy szó, hogy a gép kidobott repülőalkatrészekből és egyéb szemétből épült 400 font befektetésével. (Mai áron ez körülbelül 6 millió forintnak felelne meg.)

Összesen 14 MONIAC épült. Magyarországhoz legközelebb vagy a londoni Science Museumban, a Rotterdami Egyetemen vagy a másik irányba indulva Isztambulban az egyetem gazdasági karán lehet megnézni egy-egy működő pldányt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?