Egy hét alatt hatezer dollárt drágult a bitcoin ára. Vad hullámzások, hackertámadások és a világ végét hirdető bankárok váltják egymást.

Egy hét alatt hatezer dollárt drágult a bitcoin ára. Vad hullámzások, hackertámadások és a világ végét hirdető bankárok váltják egymást.

Bitcoin

Ember legyen a talpán, aki el tudja mondani, mi történik a bitcoinnal az elmúlt évben. Emelkedik persze, mint a rakéta, ezt mindenki látja, de vessünk egy pillantást a kriptovaluta egyéves árgrafikonjára.

(Forrás: Coinbase)
(Forrás: Coinbase)

Nem is látszik az ábrán, hogy volt néhány drámai beszakadás, amikor a bitcoin végét várták. (A bitcoin lufi kipukkadására figyelmeztető alkalmazás van már.) Ma ránézve a grafikonra ezek az egykori krízisek csak huplik az úton, ami a mostani 15-16 ezer dolláros árfolyamhoz vezetnek.

(Forrás: Coindesk)
(Forrás: Coindesk)

Tanulságos külön megnézni december első hetének mozgásait is, ami alatt durván ötezer dollárral ugrott meg a kriptovaluta árfolyama. Ez még annak fényében is túlzás, hogy a tízezer dolláros határ átlépése után három nagy amerikai tőzsde is bejelentette, hogy lehetővé teszi a bitcoinos határidős ügyleteket.

Nyugi – mondja a tanácsadó

Mit lehet ilyenkor csinálni? A The Irrelevant Investoron már jelent meg cikk  azoknak, akik azt sajnálják épp, hogy nem szálltak be, amikor egy, tíz vagy éppen száz dollár volt a bitcoin. A szerző, Michael Batnick pénzügyi tanácsadó, arra figyelmezteti a bánkódókat, hogy utólag mindenki könnyen okos, a korábban őrülten kockázatos lépéseket pedig a siker esetén természetes, logikus, könnyű döntésként konstruáljuk újra. Azaz aki bedobta a családi vagyont ötezres árfolyamon bitcoinba, az akkor őrült volt, most viszont már dörzsölt befektető.

Akinek most nincs kriptovalutája Batnick szerint az várhat a lufi kipukkadására, hogy azon keressen pénzt. Vagy belenyugodhat abba a régi bölcsességbe, hogy mindig van valaki, aki gyorsabban gazdagodik meg nálunk. A tanácsadó kivárásra játszik, úgy érzi, hogy nagyobb az esélye annak, hogy megáll a növekedés, sőt csökkenni fog az árfolyam, mint hogy duplájára szökik fel a közeljövőben.

Ha a következő két hónapban (két órában) harmincezzer dollárra megy fel, az emberek teljesen meg fognak őrülni, csodálatos lesz. Verni fogom a fejem a falba, de a jelenség csodálatos lesz.

Közben a hackerek, aki meggazgadodtak

Tegnap csak részben erősítették meg, hogy a NiceHash bányászszolgáltatásból hackerek elemeltek 4700 bitcoint, ami 65-70 millió dollárt ér, attól függ, az elmúlt nap melyik pillanatában néztünk árfolyamot. A szlovén bányászok megerősítették, hogy betörtek a rendszerükbe és meg is lopták őket szerdán.

A cég ma kiadott hivatalos közleménye szerint még zajlik a károk felmérése. Ezért a közszájon forgó 4700 bitcoinos összeget nem is említik. Amellett, hogy türelmet kérnek, arra szólítják fel felhasználóikat, hogy internetes jelszavaikat is cseréljék le. A mondat arra utalhat, hogy a pénzügyi veszteség mellett adatvesztés is történhetett.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?