Egy 2014-es szabadalmi bejegyzés a legfőbb technológiákat már leírta. Azt még nem tudni, hogy mit fog kezdeni a rendszer azokkal, akik az árukat a polcról lekapkodó kisgyerekkel mennek vásárolni.

Egy 2014-es szabadalmi bejegyzés a legfőbb technológiákat már leírta. Azt még nem tudni, hogy mit fog kezdeni a rendszer azokkal, akik az árukat a polcról lekapkodó kisgyerekkel mennek vásárolni. Kiszámlázzák nekik a teljes boltot?Amikor az Amazon bejelentette a Go nevű új típusú bolthálózatát, amiben sem eladó, sem kassza nincs, csak a reklámfilmből lehetett tippelgetni, hogyan működik a rendszer. Az a videón is látszik, hogy befelé menet a telefonon megjelenő QR-kóddal azonosítják magukat a vásárlók, és kifelé is a telefon a kulcs, de mi történik bent?

A The Verge által megtalált 2014-es szabadalom sokat elmond arról, milyen technológiák dolgoznak a háttérben. Például azt is, hogy a cég gondolkodott az okostelefonos azonosítás mellett az igazolványok szkennelésében és az arcfelismerésben is.

amazon

A szabadalom szerint a bolton belül kamerák követik a vásárlót. Ezek képe alapján határozzák meg, hol van, mit vesz le a polcról. A pontos helymegjelölést mikrofonok segítik, amik a vásárlók keltette zajok alapján, háromszögeléssel pontosítják a pozíciót. Ugyanerre a mobiltelefon is használható, például több wifi eszköz segítségével a mobil pozíciója is megtalálható.

A polcokba épített szenzorok két dolgot is figyelhetnek: visszateszi-e a levett árut a polcra a vásárló, és ha visszateszi, változott-e a súlya. A levett áruk számolására és pontos azonosítására – két tusfürdő közül súly alapján nem tűnik egyszerűnek választani – kamerák is kerülnek a polcok felé.

Mindent fog tudni a vásárlóról a bolt

Az Amazon a vásárlók azonosításával magyarázza, hogy a kamerák a bőrtónust, bőrszínt is figyelik. A szabadalmi bejegyzés szerint így könnyebb követni, hogy levett-e bármit a polcról a vásárló. Emellett azonban ijesztő mennyiségű és pontosságú vásárlói adat begyűjtésére is alkalmas a rendszer.

A Verge szerint bőven akadnak még megválaszolatlan kérdések. Például az, hogyan kezeli a rendszer, ha valaki nem egyedül vásárolgat, hanem a barátjával vagy a párjával közös kosárba pakolnak. Mit csinál a polcról levett, de a másiknak átadott árukkal? Mi történik, ha külön sétálnak ki a boltból azok, akik együtt mentek be? A kérdéseket feltette a lap az Amazonnak, de a cég egyelőre nem ad interjúkat az új technológiával kapcsolatban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?