Egyre kevesebb pénzügyi szabályozó nézi el az Apple-nek, hogy monopóliumot épített ki a platformján.

Forrás: Apple

Nehezen megnyerhető harcba keveredett az Apple. A cégnek az orosz szövetségi versenyhivatallal (FAS) kellene elfogadtatnia, hogy teljesen rendben van, ha az appfejlesztők csak az Apple fizetési megoldását használhatják.

Az ügy egy egyszerű szabályozói figyelmeztetéssel kezdődött nyár végén, ám az Apple szeptember utolsó napjáig nem válaszolt a versenyhivatal aggályaira. A szabályozó nem díjazta, hogy a cég semmibe veszi, trösztellenes vizsgálatot indított az Apple ellen.

Az Apple helyzetét bonyolítja, hogy nem egyszerű amellett érvelni, hogy a platformon engedélyezett egy fizetési megoldással ne lenne egyeduralkodó. Veszített is már el pereket, amelyek miatt köteles elfogadni bizonyos alkalmazás kategóriákban azt, hogy a felhasználók máshol (például számítógépen) fizettek elő egy szolgáltatásra, ám a mobiljukon is használnák az előfizetést. Ilyen esetekben a 30 százalékos jutalékkal dolgozó Apple elesik a pénzétől. Antitröszt ítélet született már a cég ellen az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, az EU-ban pedig folyamatban van az ügy.

A cég szabályai ráadásul azt is tiltják, hogy a fejlesztők kommunikálják, hogy máshol kedvezményesen elő lehet fizetni a szolgáltatásukra. A FAS-t ez utóbbi szabály zavarja igazán. A szabályozó kérése is arra vonatkozott, hogy tegye lehetővé a fejlesztőknek, hogy felhívják a figyelmet az egyéb beszerzési módokra. A FAS-nak nem a mostani az első összecsattanása a céggel, idén már 12 millió dollár értékben bírságolta meg a cége a szabályozó.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?