Technológia, blockchain, gépi látás és mesterséges intelligencia nélkül is lehet érdekes szolgáltatást nyújtani.

Technológia, blockchain, gépi látás és mesterséges intelligencia nélkül is lehet érdekes szolgáltatást nyújtani.

(Fotó: Johnson Watch PD)

Ha manapság eredetiségről esik szó, akkor valaki mindig hozzáteszi, hogy blockchain. Az elosztott főkönyv elvben tökéletesen alkalmas arra, hogy egy termék életútját végigkövesse. Ráadásul nem lehet megmásítani a korábbi bejegyzéseket. Az emberiség végre tényleg feltalálta a visszatekerhetetlen kilométerórát, az átmatricázhatatlan jószágot. Nem szabad elfelejteni, hogy mindezt egyébként a blockchain nélkül is meg lehet csinálni.

A világ egyik legnagyobb piactere, az eBay létre is hozott egy hitelesítő szolgáltatást, amelyet eBay Authenticate-nek hívnak. Ez az oldalon keresztül eladott luxustermékek eredetiségét hivatott ellenőrizni. A lépésre azért volt szükség, mert ezzel megnövelhető az oldalon keresztül új gazdára találó használt luxuscikkek forgalma. Szívesebben vesznek az emberek Omega karórát vagy Gucci táskát, ha tudják, hogy a végén nem egy 15 dolláros kínai másolatot kapnak.

A szolgáltatás először csak divatcégek kézitáskáira volt elérhető. Idén szeptemberben azonban bekerültek a luxusórák is a hitelesíthető termékek közé. December elején pedig azt jelentette be a cég, hogy már ékszerekkel is foglalkozik. A bejelentéssel egy időben 45 ezer luxuskategóriás ékszer került be az eBay katalógusába. A piactér szerint napi 50 ezer ékszert adnak el az eBayen keresztül, lánykérős gyémántgyűrűből percenként egyet.

A hitelesítési szolgáltatás árát (20 százalékot) az eladó fizeti, januárig azonban akciósan csak 10 százalékot tesz zsebre a cég. A hitelesítés nem alkalmaz semmilyen izgalmas technológiát, szakértők és becsüsök mondják meg a termékekről, hogy valódiak-e.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?