A háztartásoknak elenyészően kis százaléka tud félretenni, nagy részüknek megtakarítása sincs. A Publicus Intézet kutatását a Népszava ismertette.

Társadalmi és politikai problémákat nem lehet malacpersellyel megoldani (Fotó: Luca Florio / CC-BY)
(fotó: Luca Florio / CC-BY)

A magyar háztartások 36 százaléka nem rendelkezik annyi megtakarítással, ami egy hónap fizetés nélküli átvészelését lehetővé teszi – írja a Népszava. Legyen ez a fizetés nyugdíj, jövedelem vagy munkabér. Csupán a háztartások nyolc százaléka bírná egy évig, és csak hat százaléka rendelkezik annyi megtakarítással, hogy tizenkét hónap után se okozzon problémát a jövedelem kiesése.

Az átlagosnál is rosszabb helyzetben vannak az alacsony végzettségűek, a nők, a hatvan évnél idősebbek és a nyugdíj mellett más jövedelemmel nem rendelkezők. A nyugdíjasok felének elfogy a pénze a hónap végére, és ha nem jön időre az újabb nyugdíj, akkor élelmiszerre sem jut pénz.

A válaszadók 35 százaléka volt kénytelen elhalasztani háztartási gép vásárlását vagy külföldi utazását pénzhiány miatt. Sokkal szomorúbb, hogy húsz százalék körül van az aránya azoknak, akik pénz híján moziba vagy fodrászhoz nem mennek. A válaszadók 27 százaléka számolt be arról, hogy ma kevesebb kiadást engedhet meg magának, mint a korábbi években.

A teljes statisztikát a Népszava cikkében lehet megtekinteni. Összességében arra mutat rá, hogy a szegénység komoly probléma. A jelenségkör egy részére lehet fintech választ adni – pénzügyi tudatosság fejlesztés vagy mikromegtakarítási rendszerek – de nem oldható meg a teljes probléma startupokkal és pénzügyi szolgáltatókkal.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?