Új spekulációs lehetőség és az árfolyamingadozást enyhítő eszköz is a tőzsdék által bevezetett határidős ügylet.

Új spekulációs lehetőség és az árfolyamingadozást enyhítő eszköz is a tőzsdék által bevezetett határidős ügylet.

Egyedül a NYSE áll ellen a bitcoinnak a nagyok közül (Fotó: Kevin Hutchinson / CC-BY)
Egyedül a NYSE áll ellen a bitcoinnak a nagyok közül (Fotó: Kevin Hutchinson / CC-BY)

Több érdekes dolog kezdett történni amiatt, hogy a bitcoin árfolyama áttörte a tízezer dolláros lélektani határt. Egyrészt megjelentek az intézményi befektetők, az ő vásárlási kedvük kellett ahhoz, hogy a tízezres határt egyáltalán átlépje az árfolyam.

Még tartott a visszaesés, amit a tízezer dolláros határon kiszállók okozhattak, amikor a chicagói árutőzsde bejelentette, hogy tervezik bevezetni a határidős bitcoin ügyleteket. Még ugyanaznap a chicagói opciós tőzsde (CBOE) is jelentkezett, hogy remek ötlet, náluk is lesz ilyen. Ez egyszerre lesz egy új befektetési – és spekulációs – lehetőség, és nyújt egyfajta biztosítást a bitcoin ingadozása ellen. Eddig nem igazán lehetett a bitcoin ellen fogadni, most lesz rá pénzügyi eszköz.

Azzal, hogy a befektetők kezében lesz az eszköz, amivel egyszerűen lehet shortolni a bitcoint, valószínűleg a reálishoz közelebbi szinten tartja a kriptovaluta árát

– mondta Craig Pirronga, a University of Houston professzora a Bloombergnek.

A chicagói kezdeményezést gyorsan követte a NASDAQ is, ami egy nappal később jelentette be 2018. második negyedévében bevezetné a határidős bitcoin ügyleteket. A helyzet iróniája, hogy a három szereplő közül határidős ügyletekben a pénzügyi világon kívül leginkább ismert NASDAQ bonyolítja a legkisebb forgalmat.

A tőzsdék belépésével, illetve az amerikai adóhatóság és a Coinbase közti huzakodás végével, szabályozottabb körülményekre lehet számítani a kriptovaluták kereskedelmében. Míg az eddigi bitcoin tőzsdének nevezett szolgáltatók lényegében szabadon működtek, addig a valódi tőzsdékre szigorú és ellenőrzött szabályok vonatkoznak. Ez pedig a befektetői bizalomra is hatással lehet.

Nasdaq Plans to Introduce Bitcoin Futures

Nasdaq Inc. is charging into the race to bring bitcoin to a greater swath of investors, as the digital currency’s price barreled beyond $11,000 on Wednesday. The New York-based exchange operator plans to introduce bitcoin futures next year, according to a person familiar with the matter, becoming the third major U.S.

Hedge Funds Prepare to Trade Against Bitcoin

New bitcoin futures contracts will draw in more investors Seen as one of greatest short opportunities, investor says A bitcoin big short is building. The planned introduction of bitcoin futures contracts at CME Group Inc., Cboe Global Markets Inc. and Nasdaq Inc. will make it much easier to bet on a decline.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?