Vírusosan ugyan nem terjed, de egyrészt aranyos – már ezért megérdemelné az említést – másrészt pedig alkalmat ad arra, hogy nekilássunk a neten olvasgatni.

Akárki akármit mond, repül (Fotó: Neil and Kathy Carey // CC-BY-SA)

Vírusos sikert ért el az Erste csoport karácsonyi reklámja – adta hírül az Erste csoport sajtóközleménye. Ezt ugyan a nézettségi adatok – Youtube 110 ezer megtekintés, Facebook 7000 lájk – a legkevésbé sem támasztják alá, mégis javasoljuk a videó megtekintését.

Azért javasoljuk megnézésre, mert egyrészt tényleg kivételesen jó minőségű animáció. A bank erre pénzt költött, jól költötte el, kellemes nézni, kedves klip.

Másrészt pedig arra a népszerű városi legendára épül az egész videó, hogy a poszméhnek nem kellene alkalmasnak lennie a repülésre, ha a fizika rendesen működne. Ezzel szemben az a helyzet, hogy a fizika rendesen működik. A Snopes nevű, álhírek leleplezésére szakosodott legendás oldal külön cikkben foglalkozik a poszméhekkel.

A tévhit elég tartós, az 1930-as évek óta velünk van. Ekkor számították ki állítólag, hogy a poszméh szárnyai kicsik ahhoz, hogy egy akkora testet a levegőben tartsanak. Ezzel szemben az a helyzet, hogy a poszméhek repülnek. Tekintve, hogy a fizikát nem lehet átverni, a modell lehet hibás. És ha a modellt kiegészítjük azzal, hogy a poszméhek nem fix geometriájú, hanem hajló, a fizikai hatások mentén átalakuló szárnyakkal repülnek, akkor új feladatokat kapunk.

Mindez természetesen nem befolyásolja az Erste reklámját, annak vírusos terjedését, vagy azt, hogy a poszméheknek le kell-e esniük a levegőből. Viszont olyan témákat kínál, amelyet a karácsony környéki nyugiban nyugodtan lehet tanulmányozni. Legyen szó akár a modellek és a valóság viszonyáról, akár a természet csodáiról. Jövünk egy köszönettel az Erstének, hogy feldobta a labdát nekünk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?