Nagy szavakkal próbálja megmenteni Venezuela gazdaságát az elnök, vagy tényleg segíthet egy kriptopénz?

Nagy szavakkal próbálja megmenteni Venezuela gazdaságát az elnök, vagy tényleg segíthet egy kriptopénz?

A bolivar már alig ér valamit (Fotó: Jorge Andrés Paparoni Bruzual / CC-BY)
A bolivar már alig ér valamit (Fotó:
Jorge Andrés Paparoni Bruzual / CC-BY)

Venezueláról többször írtunk már, mert az ország egy ideje csődben van. Többek között azért, mert a kétezres évek olajboomja alatt hihetetlen pénzeket tapsoltak el, létrehozva egy fenntarthatatlan gazdaságot.

Az országban egy ideig rendkívül népszerűvé vált a bitcoin és a bányászata, mert a hivatalos fizetőeszközzel szemben azt egyszerűen lehetett dollárra váltani, ami rendelkezett vásárlóerővel. Már Chávez elnök alatt is volt hiány tejből, lisztből és egyéb alapvető élelmiszerekből és javakból. Ez pedig a Chavezt 2013-as halála után az elnöki székben követő Maduro elnök alatt sem javult, a káosz nőtt, tüntetéseket vertek szét véresen, emberek haltak meg. Végül az USA vezetésével több amerikai állam pénzügyi szankciókat vezetett be Venezuelával szemben.

Maduro elnök egy huszárvágással az összeomlott ország olajtartalékaival és ásványkincseivel megtámogatott petro nevű pénzzel akarja helyreállítani a gazdaságot – írja a Reuters. A petróról nem sok mindent lehet tudni azon túl, hogy kriptopénz lesz. Emellett Maduro közölte, hogy

a huszonegyedik század megérkezett.

Elképzelhető persze, hogy az áruval megrakott bolti polcok huszonegyedik századibbnak tűnnének, de erről nem beszélt Maduro. Arról viszont igen, hogy a pénzügyi blokád megteremtésére, a pénzügyi szuverenitásmegerősítésére és pénzügyi tranzakciók lebonyolítására lesz alkalmas a petro.

Az ellenzék abban sem biztos, hogy a zuhanó bolivár és az országban uralkodó káosz mellett egyáltalán megszülethet az új pénz. A kételynek az is táptalajul szolgálhat, hogy a bolivár csak múlt hónapban 57 százalékot esett a dollárhoz képest.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?