Új szavakat tanulunk minden nap. Most például azt, hogy Diem, mert erre a márkanévre cserélte a Facebook-közeli Libra az eddig brandjét – írja a Finovate.

(Kép: Christoph Scholz CC-BY)

A Diem szó, ami latinul napot jelent, arra szándékozik rámutatni, hogy új nap virradt az eddig Librának nevezett kriptovalutára. A névvel nem változik együtt a szervezet célja. A kiadott közlemény szerint továbbra is „biztonságos és a szabályozásnak megfelelő rendszert” épít a Diem Association. Az átnevezéssel azonban nő a szövetség „szervezeti függetlensége”.

Stuart Levey, a Diem vezére arról beszélt, hogy alacsony költségekkel üzemelő rendkívül biztonságos fizetési folyamatok kiépítésére lehet majd használni a kriptovalutát. Illetve, hogy a banki szolgáltatásokhoz hozzá nem férő tömegek pénzügyi bevonását tervezik segíteni.

Az új név a Facebooktól való eltávolodást is szolgálja, bár ennek a szervezet felépítésében nem sok nyoma van. Néhány poszton tisztújítás történt a szervezetben, ezekre valóban nem Facebook-közeli emberek kerültek.

A változás kommunikálását komolyan veszi a Diem. A biztonság kedvéért a szervezet tárca szoftverét is átnevezték. Az eddig Calibra néven futó projektet a továbbiakban Novinak fogják hívni.

A Diem első, valóban használható kriptovalutája januárban indul. Ez a dollár árfolyamához kötött stablecoin lesz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?