A koronavírus alatt még a bor árveréseket is az interneten tartják. Aki borra akar spekulálni, most egy jó lehetősége volt.

Csak egy hordóról van szó – képünk illusztráció (Fotó: saragoldsmith CC-BY)

Még akkor sem ajánlanánk befektetési célnak a borokat, ha amúgy befektetési tanácsokat adnánk. Hogy miért? Elég a Sour Grapes című dokumentumfilmet megnézni a magyarázatért. Ez a film csak egy hamisító, Rudy Kurniawan tetteinek felderítéséről szól. Kurniawan 2,45 millió dollárnyi hamis burgundit adott el gyűjtőknek. Ennek a bornak egy részét a gyűjtők leírták veszteségként, egy másik részéről viszont nem ismerték be, hogy hamisított.

Idén novemberben beszállhatott a boros spekulációba, akinek volt elég pénz a zsebében. Egy 228 literes hordó Chambolle Musigny Les Sentiers bor, abból is a 2018-as évjáratú, került kalapács alá. A bor árát 90 ezer fontra becsülték, de végül 136 ezer 400 fontért adták el – írja a NexxtMoney.

Les Sentiers a legkisebb része a Domaine Fourrier-nek, csupán 0,046 hektáros. Viszont közel van a Gran Cru minősítésű Bonnes Mares nevű területhez. A vásárló pedig nem egyszerűen egy hordó bort vásárolt, hanem az adott évjárat teljes cuvée termését. Innentől a vásárló ügyességén múlik, hogy az évjáratot mennyire tudja divatossá tenni és mennyit keres az üzleten. Az árat módosíthatja az, hogy milyen évjáratról van szó, de mivel a teljes termés a vásárlónál van, így nehéz megmondani.

A interneten is streamelt árverésen ritkább évjáratok is kalapács alá kerültek. Igaz, ezek jóval kisebb adagokban. Mindenenesetre aki két üvegnyi, 37 és 38 éves, Karuizawa Pearl Geisha sherryt akart venni, az is megtehette rongyos 34 ezer 720 fontért.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?