A vegánok és az indiaiak is felháborodtak, amikor kiderült, hogy a legújabb brit bankjegy nyomokban marhafaggyút is tartalmaz.

A vegánok és az indiaiak is felháborodtak, amikor kiderült, hogy a legújabb brit bankjegy nyomokban marhafaggyút is tartalmaz.

440 millió darabot bocsátottak ki az új ötfontosból, kínos lenne visszahívni
440 millió darabot bocsátottak ki az új ötfontosból, ez a legnagyobb mennyiségben kiadott bankjegy
(fotó: STEFAN WERMUTH / POOL / AFP)

Vizsgálja a Bank of England, hogyan lehetne vegánbaráttá tenni az új ötfontost – írja az MTI. A bankjeggyel az a probléma, hogy az alapanyaga marhafaggyút is tartalmaz. A plasztikpénz állati eredetű összetevője vegánokon és a vegetariánusok mellett a marhahús-feldolgozásából származó termékeket elutasító indiai közösségben is felzúdulást keltett.

A Bank of England közölte, hogy rendkívül komolyan veszi a felmerült aggályokat. A jegybank felvette a kapcsolatot a pénz alapanyagát szállító céggel, próbálják kideríteni, hogyan lehet megoldani a problémát. A bank közleményében az is szerepel, hogy maga a jegybank sem tudott az állati zsiradék jelenlétéről a pénz alapanyagai között.

Egy kisvárosnyi ember kérte a bankjegy „megjavítását”

A héten petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltoztatására, amelyet mostanáig 114 ezren írtak alá. A petíció nem a kormány hivatalos petíciós oldalán van, ahol a tízezer aláírást összeszedő javaslatokkal kötelesek foglalkozni. Az aláírók nagy száma miatt azonban így sem lehet figyelmen kívül hagyni a kérést.

tíz font brit gbp pound
A következő hullámban a tízfontost fogják cserélni
(fotó: Howard Lake / Flickr CC-BY)

A Bank of England szeptember 13-án mutatta be az új ötfontost, amely az első polimer-alapanyagú brit bankjegy. A tervek szerint jövőre megkezdik a tíz- és húszfontosok plasztikra cserélését is. Az új alapanyag mellett az szól, hogy tartósabb a régi papírpénzeknél, vízálló, és nehezebben hamisítható.

Az ötfontos a legkisebb címletű, egyben a legnagyobb mennyiségben forgalomban lévő brit bankjegy.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?