Mindenki adatait kérik, aki nagyobb összeget forgatott a fiókjában.

Mindenki adatait kérik, aki nagyobb összeget forgatott a fiókjában.

Egy kaliforniai szövetségi bíróság elrendelte, hogy a Coinbase azonosítsa azokat a felhasználókat, akik 20. 000 dollárnál többet vásároltak, adtak el, küldtek vagy fogadtak a fiókjukon keresztül egy éven belül, a 2013 és 2015 közötti időszakban. Haladóknak a bíróság teljes határozata a cikk végén olvasható.

(Fotó BTC keychain / CC-BY)
(Fotó BTC keychain / CC-BY)

A IRS eredetlieg minden felhasználó összes tranzakcióját kérte, de a Coinbase bírósághoz fordult, ott pedig kimondták, hogy maga a fiók megléte nem bizonyíték arra, hogy valaki pénzt mos, vagy más illegális pénzügyi dolgokat művel a rendszeren belül. A bitcoin, ethereum és litecoin kereskedéssel és tranzakciókkal foglalkozó Coinbase-től egyes esetekben minden adatot, a felhasználó nevét, születési dátumát, címét és adófizetői azonosítóját, valamint az összes fiókaktivitást és a kapcsolódó számlakivonatok nyilvántartását is elkérték, még azoknak a fiókoknak a címét is, ahová küldtek valamit.

Mindenesetre ezek a kérések lényegesen kisebbek, mint amiket eredetileg kért az amerikai adóhatóság. Az IRS egyébként arra hivatkozott, hogy a Coinbase-nek több mint hatmillió felhasználója van, ennek ellenére az USA területén kevesebb mint 1000 amerikai állampolgár jelentett be kriptovaluta befeketetést az adóhatóság felé.

Rossz precedens

A kriptovalutákkal foglalkozó cégek és fehasználók máris vitatják a lépést. Azzal érvelnek, hogy ennyi erővel minden pénzügyekkel is foglalkozó cég összes adatát kikérhetné az adóhatóság, vagyis nem volt eléggé megalapozott a gyanú ahhoz, hogy ennyi ügyféladatot kikérjenek a Coinbase-től. David Farmer a cég üzleti és kommunikációs vezetője a hónap elején tartott meghallgatások után azt írta, hogy büszkék a perekre, és

folytatják a harcot, hogy létrehozzanak egy ésszerű adózási módszert, amely a virtuális pénzforgalmi szolgáltatóknak és a felhasználoknak egyaránt optimális lesz.

 

US v. Coinbase order by Russell Brandom on Scribd

Nyitókép: Pixabay.com CC0


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. A bankok és a kriptovaluták - CFM Hírek, Cikkek 2018.05.09

    […] tőzsdét az adóhatóság mintegy 15.000 ügyfél adatainak kiadására kötelezett egy bírói döntés […]

Vélemény, hozzászólás?