A 2017-es máltai elnökség idején lehet törvény a földrajzi alapú internetes tiltást és az országonként eltérő árazást megszüntető tervezetből.

A 2017-es máltai elnökség idején lehet törvény a földrajzi alapú internetes tiltást és az országonként eltérő árazást megszüntető tervezetből.

Online mindenütt ugyanolyan jó lesz az euro
Online mindenütt ugyanolyan jó lesz az euro
(fotó: Mathias Pastwa / Flickr CC-BY-ND)

Közös álláspontra jutottak az EU-s tagországok az online szolgáltatásokban alkalmazott földrajzi szűrés és más diszkrimináló eszközök ügyében – írja az Ecommercenews. A digitális közös piac létrehozásán ügyködő Európai Bizottság azt szeretné, hogy az online vásárlás kínálta élmény ne különbözzön attól, amit egy boltba besétálva élünk meg.

Hogy hol a különbség? Jelenleg attól függően, hogy melyik EU-s országokban élünk más árakon érünk el termékeket, sőt vannak olyan jószágok is, amelyeket csak bizonyos ország lakói vehetnek meg. Ez teljesen szembe megy az áruk és szolgáltatások szabad mozgásával. Igaz, azt a jelentősen legyengített roaming szabályozás is jelzi, hogy ezt a Bizottság sem gondolja mindig komolyan.

Amikor egy EU-s országban besétálsz egy boltba, nem kérik el a személyidet, hogy a lakóhelyed alapján módosítsák az árakat vagy megtagadják a kiszolgálásodat. Ez túl gyakori az online világban, és akadályozza az európaiakat abban, hogy szabadon válasszanak, melyik weboldalról akarnak vásárolni

– mondta Andrus Ansip észt politikus, a digitális közös piacon dolgozó munkacsoport feje, és a Bizottság egyik alelnöke.

Már jövőre megszülethet a törvény

A májusban kiadott alapelvek és a mostani megegyezés után a Bizottság fel szeretné gyorsítani a munkát, hogy a következő, máltai elnökség alatt megszülethessen a szabályozás.

Fontos kibúvó, hogy ha törvényerőre is emelkednek az eddig csak tárgyalt elvek, az e-kereskedőket nem fogja arra kötelezni, hogy olyan országokba szállítsanak árut, ahol nem aktívak. Szóval aki eddig nem szolgálta ki a magyar vásárlókat, az ezután sem feltétlenül fogja.

Nincs olyan, hogy most egy hétig csak horvát Spotify van

Örülni még így is van minek: a digitális jószágokkal való utazás például egyszerűbb lesz. Azokat a filmeket, amelyeket otthon elértünk Netflixen, vagy azokat a dalokat, amelyeket Spotifyon meg tudtunk hallgatni, magunkkal vihetjük például nyaraláshoz. Nem kell majd megtanulni, mi nincs a görög vagy horvát tékákban.


Nem mintha amúgy baj lenne a szlovén bányászdalokkal

A Bizottság az e-kereskedőknek és a KKV-knek is nyújt valamit. Tervezik egy olyan egyszerűsített EU-s adózási rendszer bevezetését, ami nem bünteti túl sok adminisztrációs teherrel a több EU-s országba szolgáltató kis cégeket.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?