A rövid válasz: semmi. A hosszú válaszban viszont van egy nagyon vicces, fontoskodó félreértés, amitől a hét bitcoinos sztorijává válik az eset.

II. „HODL” Erzsébet (Fotó: Dirk Vorderstraße CC-BY)

A bitcoin továbbra is hullámzóan teljesít, még mindig spekulációs jószágnak számít. A héten történt azonban egy olyan eset, ami rávilágított a kriptovaluta körüli furcsaságokra. A Centre for Evidence Based Blockchain, azaz a Bizonyítékokon Alapuló Blockchain Központ, amit a Brit Blockchain Szervezet alapított, kiad egy folyóiratot, amely a saját bevallásuk szerint az egyetlen kollegiális lektoráláson átesett tanulmányokat közlő blockchain folyóirat. Ez a lektorálási mód, ami a tudományos folyóiratok sajátja. A leadott tanulmányokat tudóstársak olvassák és véleményezik anonim módon. A megjelentethetőségről is a tudóstársak döntenek, mint ahogy arról is, hogy milyen kiegészítések szükségesek, hogy a szöveg publikálható legyen.

A blockchain folyóirat főszerkesztője, Dr. Naseen Naqvi boldogan osztott meg egy november 16-án kelt levelet arról, hogy II. Erzsébet királynő köszöni, hogy küldtek neki egy kópiát az aktuális számból. Szép, elegánsan megírt formalevél, amit pár módosítással el lehetne küldeni akár a brit macsakatartók országos egyesületének is. Nem is lenne érdekes, ha a Financial Times gonoszkodó, kételyekkel teli – magyarul: érdekes és szórakoztató – rovata, az Alphaville megírta, hogy lám, lám a királynőhöz is elért a bitcoin.

Bármennyire ironikus is volt az Alphaville cikk, a kriptós világ nem észlelte ezt, vagy nem érdekelte őket. Megosztotta azt a Binance vezérigazgatója, átvette a mainstream sajtó. A Business Insider már azt is hozzátette kommentárként, hogy „nem tudni, hogy az uralkodó rendelkezett-e előzetes tudással a blockchainről a folyóirat megkapása előtt.” Nem lenne ez vicces, ha nem munkálna az emberben a kérdés, hogy vajon a brit macskatartók szaklapjai is ilyen mélységben tárgyalnának-e egy formalevelet, vagy nekik meglenne a magukhoz való eszük.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?