Káosz már nincs Indiában, de a kereskedelem visszaesett. Ha az országnak szerencséje van, csak egy százalékos GDP-növekedést buktak el.

Káosz már nincs Indiában, de a kereskedelem visszaesett. Ha az országnak szerencséje van, csak egy 1 százalékos GDP-növekedést buktak el.

INDIA-POLITICS-ECONOMY-CURRENCY
(Fotó: AFP PHOTO / NOAH SEELAM)
(fotó: AFP PHOTO / NOAH SEELAM)

Az éves GDP növekedés egy százalékát bukhatja India a három hete meghirdetett készpénzcsere programmal. Narendra Modi miniszterelnök a gazdaság kifehérítését célozva, bevonatta az 500 és 1000 rúpiás bankjegyeket – ezek értéke nagyjából kettő és négyezer forint -, amiből már az első héten káosz lett. Az ország arra kényszerült, hogy az aprópénznek számító százrúpiásra álljanak át. A készpénzhiány a kiskereskedelmet, utazást és váratlan módon a készpénztől független munkák elvégzését is hátráltatta.

A probléma gyökerét az jelenti, hogy az indiai készpénzállomány 86 százalékát adják az ötszáz és ezer rúpiások. Emellett az ország lakóinak csak a fele rendelkezik banki folyószámlával és bankkártyával.

A FT Alphaville blogja egyelőre óvatosan kivárja, hogy a három hete tartó készpénzhiánynak mi lesz a vége. Azt viszont a mostani, az indiai helyzetet értékelő cikkükben megemlítették, hogy a szakértők az apokalipszis és a csak egy százalékos GPD-esés közé helyezik a következményeket.

Visszaesés minden területen

Az már most is látszik, hogy az ingatlanpiac és az építőipar, a szállítmányozás, az autóváráslás kisebb-nagyobb mértékben visszaesett. Növekedtek a gyógyszereladások, mert a patikák november 24-ig elfogadhatták a régi 500 és 1000 rúpiásokat.

200 forintot ér az 50 rúpiás, ez momentán a második legnagyobb értékű valóban elérhető pénz
200 forintot ér az 50 rúpiás, ez momentán a második legnagyobb értékű valóban elérhető pénz
(fotó: Pixabay)

A lakosság viszonylag olcsón úszta meg a káoszt. Az UBS pénzügyi szolgáltatócég felmérése szerint a bankok, posták és ATM-ek előtt álló sorok rövidültek, de nem szűntek meg. Az alapvető élelmiszerekből nem volt hiány. A készpénzcentrikusabb vidékeken valamennyivel emelkedett a digitális fizetések aránya, de a készpénzről még itt sem hajlandók lemondani.

A lépést legjobban a kis- és középvállalkozások érezték meg. A rúpiahiány harmadik hetére lassan növekedésnek indult a kereskedelem, de még mindig 20-25 százalékkal a megszokott szint alatt van.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?