Van egy terület a BBC szerint, ahol a robotok más most legyőzik az embereket. A Black Friday akciók során az igazán kedvezményes áron beszerezhető termékeit nem az emberek fogják megvenni.

Jó napot, vásárolni jöttünk! (Forrás: Rethink Robotics)

A robotok nem most jelentek meg az e-kereskedelemben. Több, mint egy évtizede lehet arról olvasni, hogy az eBayen a profi vásárlók célszoftverrel nyerik meg az aukciókat. Ennek visszaszorítására találta ki az aukciós oldal a licitálásra szánt idő dinamikus meghosszabbítását, hogy az utolsó másodpercben ne lehessen nyertes licitet beadni. Hasonló problémákról számoltak be a menő New York-i színházak is, ahol az épp divatos darabokra vitték el a jegyeket a nepperek robotjai, majd adták tovább többszörös áron.

A mostani kereskedelmi helyzetnek nem használ, hogy a koronavírus szétzilálta az ellátási láncokat. Néhány vágyott termékből – ilyenek az új generációs konzolok – nem jut annyi a boltokba, hogy mindenki megvehesse őket. De az erős GeForce 3080 piacra dobása után egy másodperccel ez a videokártya is eltűnt a boltokból. Aztán jelentős felárral jelent meg az apróhirdetési oldalakon.

Nőtt a keresőforgalom is – írja a BBC. A csalódott vásárlók maguk is megpróbálnak robotokat bevetni, hogy valami mégis kerüljön a karácsonyfa alá. A jobb robotok bérlése ugyan nem olcsó, de ad némi esélyt a vásárlónak. Mivel szabályozás nincs ellenük, ezért a mostani karácsonyi és Black Friday időszak az Egyesült Királyságban a robotháborúról fog szólni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?