Az ország abban bízott, hogy az FTX felrakja őket a térképre. Ez meg is történt, csak nem úgy, ahogy bármelyik pénzügyi szabályozó szerette volna.

(Fotó: R’lyeh Imaging // CC-BY)

Messze ható következményei lehetnek az FTX csődjének – írja a Financial Times. És ez alatt nem azt értjük, hogy az Amazon streaming szolgáltatásában lesz egy pár részes dokumentumsorozat. Sokkal inkább azt, hogy a pénzügyi szolgáltatást befogadó bahamai miniszterelnök és az állam hitelessége is sérül az által, hogy a tőzsde becsődöl.

Az FTX és úgy általában a kriptós ipar azt ígérte, hogy forradalmasítja a pénzügyeket. Illetve, hogy a pénzügyi világ újra feltalálásával újra lehet majd osztani a lapokat, olyan országok is az élvonalba kerülhetnek, amelyek történelmileg soha nem tartoztak oda.

„A kriptó volt a kiutunk. Úgy kapcsolódhattunk a nemzetközi gazdasághoz, ahogy korábban nem volt rá lehetőségünk” – mondta a Financial Times-nek Stefen Deleveaux, a Karibi Blockchain Szövetség képviselője. A nyilatkozata azonban azzal folytatódik, hogy a munkájának nagy része mára elpusztult Sam Bankman-Fried miatt.

Az FTX bedőlésén a betétesek és a kockázati tőkebefektetők is buktak. Ugyanakkor Bahamára is hatással van a csőd. A tervezett FTX irodaépület helye üresen áll, az ország kriptóbarátra változtatott pénzügyi törvényei ellenére sem lesz pénzügyi csomópont.

Hiába hozott az államba Bankman-Fried korábbi amerikai elnököket és nemzetközi celebeket, a csőd lerombolta mindennek a hírét. Pedig Deleveaux szerint nagyon profinak tűntek az FTX-esek, akármit is csináltak. A Blockchain Szövetség képviselője múlt héten már a bahamai értékpapír felügyelet meghallgatásán tanúskodott arról, hogy nem tapasztalt szabályszegéseket. Ugyanakkor a cég csődbiztosa azt nyilatkozta az Egyesült Államokban, hogy még az Enronnál sem volt annyira átláthatatlanul amatőr könyvelés, mint az FTX-nél.

A hiányzó pénzügyi információk pedig gyanúsak kellettek volna, hogy legyenek. Bankman-Fried nagyon gyorsan változott a kriptós szegmens sztárjából a főellenségévé. És ezen a poszton ki is tart egy következő hasonló céges bukásig. Minden főgonoszként töltött perce pedig butának, amatőrnek vagy egyszerűen korruptnak tünteti fel a bahamai szabályozó hatóságokat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?