Alacsony annak az esélye, hogy az ember bankjegytől kapja el az új típusú koronavírust – adta hírül a Bank of England.

(Fotó: Howard Lake / Flickr CC-BY)
(fotó: Howard Lake / Flickr CC-BY)

A világjárvány kitörése óta jelentősen csökkent a készpénzhasználat. Az Egyesült Királyságban hatvan százalékkal esett vissza az ATM-es készpénzkivétel idén márciusban az előző év hasonló időszakához képest.

Sok vizsgálatot folytattak azzal kapcsolatban, hogy a vírus milyen felületeken marad életben. A WHO nem javasolta a készpénz kerülését, ugyanakkor az egészségügyi szervezet a maszkokkal kapcsolatban sem siette el a határozott állásfoglalást. Az Európai Központi Bank áprilisban olyan kutatást publikált, amely szerint a koronavírus fém felületen tovább marad életben, mint a bankjegyek felületén. Az ausztrál nemzeti kutatóintézet, a CSIRO szerint a koronavírus akár 28 napig is életben maradhat a bankjegyek felületén – áll a Finextra összefoglalójában.

Ha ennyi nem lenne elég, akkor most a Bank of England is bemutatta a saját kutatását. A papír és műanyag bankjegyeket nagy dózisnyi koronavírussal szennyezték be. Hat óra alatt az eredeti dózis öt százaléka vagy annál is kevesebb volt megtalálható a bankjegyek felületén. Ebből, illetve abból, hogy az emberek ritkán köhögnek rá a tárcájuk tartalmára, a Bank of England szerint nem jelentős annak a kockázata, hogy bankjegytől kapná el valaki a vírust.

Az elmúlt évben nagyot léptek előre az érintés nélküli fizetési megoldások és a digitális fizetési csatornák is, így akit aggaszt az egymásnak ellentmondó eredményre jutó kutatások, az talál más utat a fizetésre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?