Már idén digitalizálnia kellene az Apple-nek az amerikai jogosítványokat néhány államban, de csak jövőre veszi kezdetét a program.

(Fotó: Apple)

Korábban 2021 vége volt a céldátum, ami most 2022 elejére módosult a határidő. A funkciót a 2021-es WWDC fejlesztői konferencián jelentette be az Apple. Akkor úgy tűnt, hogy kezdetben két államban lehet majd digitalizálni és a telefonon futó Wallet appban kezelni és tárolni a jogosítványt.

A digitalizált jogosítvány nem lesz mindenre használható. A rendőrjárőr nem feltétlenül tudja leolvasni a telefonról vagy az Apple Watchról, hogy érvényes-e a jogosítvány. A reptéri személyazonosításra viszont a TSA repülésbiztonsági szerv elfogadja a digitális verziót. A késlekedés valószínűleg az Apple döntése. A programban részt vevő államok olyan szerződést írtak alá a céggel, ami nagyjából azt rögzíti, hogy az államok kifizetik a csekkeket, minden másban az Apple a kompetens.

A cég szeptember elsején hirdette ki, hogy az első körben Arizonában, Connecticutban, Georgiában, Iowában, Kentuckyban, Marylandben, Oklahomában és Utah-ban lesz elérhető a digitális jogosítvány. Ezekben az államokban sem egyszerre mutatják be a funkciót, de itt van a leginkább kész a rendszer és a szabályozás.

Érdemes megemlíteni, hogy az Egyesült Államokban nincs olyan azonosító irat, mint a magyarországi személyi igazolvány. Az emberek számára elérhető fényképes, személyazonosításra alkalmas iratok közül a jogosítvány a legegyszerűbben elérhető. Emiatt az Apple nagyobbat lép előre, mint elsőre látszik a bejelentésen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?