Csak adatot vittek el a hackerek, de így is kínos lehet az ügy azoknak, akik a banknál tartják a pénzüket.

(kép: 123rf)

Két terabájtnyi adat került fel az internetere, amely a kiszivárogtatók szerint a Cayman National Bank and Trust szervereiről származik. Az adatokat a Phineas Fisher nevű hacker tette közzé, aki 2016-ban feltörte a bankot, majd díjat ajánlott a kémprogramokat fejlesztő NSO-tól vagy a Halliburton olajcégtől származó dokumentumokat kiszivárogtatóinak is.

A Cayman National megerősítette, hogy hackertámadásnak esett áldozatul és adatokat loptak el a pénzintézettől. A két terabájtnyi adathoz rendes hacktivista kiáltvány is tartozott, amelyben a szerző az elidegenedés, az igazságtalanság, a környezet pusztítása ellen tiltakozik. Illetve közli, hogy amíg ezek a jelenségek meg nem szűnnek, mindig lesznek, akik az elkövetők ellen fordulnak.

Az adatbázist még nem dolgozták fel, így nem lehet tudni, hogy milyen jellegű információkat rejt. A szivárogtató szerint eddig meg nem tapasztalt belátást engednek az adatok egy, a hatalmasok és gazdagok igényeit kiszolgáló pénzintézet és a pénzügyi rendszer működésébe. A pár évvel korábban oknyomozó újságírókhoz eljutott Panama Papers nevű dokumentumcsomagból számos pénzmosási és adóoptimalizálási trükköt megismerhettek az újságolvasók. Nagy kérdés, hogy a mostani szivárogtatás eléri-e a célját, vagy kiderül, hogy a Robin Hood módszer csak a filmekben működik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. Tamás Mond 2019.11.23

    Elkelne már nálunk is egy Robinhood típusú hacker gárda az extraprofitos bankok …mondjuk mint az otp, működési trükkjeit, törvénytelenségeit ( amiket üzleti titoknak szoktak aposztrofálni ) , akár az állammal is, kicsit megszellőztetné .

Vélemény, hozzászólás?