A Facebooknál köthettek ki több millió adózó személyes és pénzügyi adatai. Nem véletlenről van szó.

(Fotó: Pictures of Money // CC-BY)

Az amerikai adóbevallási rendszerre mindig rá lehet csodálkozni. Eleve sikerült megoldania az államoknak azt, hogy majdnem lehessen ingyen adót bevallani, de ezt jó ideig rejtegették a szolgáltatók az emberek elől. Mostanra kiderült, hogy máshogy is lehet pénzt csinálni a bevallási időszakból. A The Markup nyomozása szerint a TaxAct, a TaxSlayer és a H&R Block bevalláskészítő szoftverek titokban eladták az ügyfeleik adatait a Facebooknak – írja a Verge.

A lap szerint a nevek és email címek mellett a bevallás státusza, az adóvisszatérítés mértéke és az esetleges egyetemi ösztöndíjak összege is a közösségi oldalnál landolt. Ezek az adatok remekül alkalmasak arra, hogy ezekkel pontosítsa a cég a reklámajánló algoritmusát. Ráadásul nem csak azoknak az adatait szerezte meg a cég, akik rendelkeznek Facebook fiókkal vagy használják a WhatsAppot, hanem mindenkiét, aki adót vallott be.

Az amerikai adóhatóság évi 150 millió digitális bevallást kap. A leggyakrabban használt online eszközök pedig érintettek voltak az adatszolgáltatásban. A Facebook nem teljesen pontos értékeket kapott: a jövedelmet ezer dollárra kerekítve, a visszatérítés mértékét pedig száz dollárra kerekítve küldte el például a TaxAct. Az adóalany neve is el volt rejtve, ám ez visszafejthető volt.

Meglepő módon az Intuit, ami korábban már különböző trükközésekkel – ők rejtették el az ingyenes bevallási eszközt – kihúzta a gyufát az adóhatóságnál, most kimaradt a sorból. Adatot ugyan gyűjtöttek, de ebből csak a felhasználó nevét és az utolsó bejelentkezés idejét adták tovább. Azokon az oldalakon, ahol jövedelmi információkat adtak meg a felhasználóik, nem is volt jelen az adatgyűjtő kód.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?